Φτιάχνοντας ένα Έξυπνο Σπίτι, και έλεγχος από το Android (μέρος 11ο)

android smart home

Πολλοί λένε ότι το Android κάνει τα πάντα, εκτός από καφέ. Εμείς αποφασίσαμε να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος, και ότι κάνει και καφέ!

Φτάνοντας στο 11ο μέρος του Android Smart Home μας, θα δούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε την .. καφετιέρα, από το Android κινητό ή τάμπλετ μας.

 

Έλεγχος της καφετιέρας από το Android

Ο έλεγχος της καφετιέρας από απόσταση είναι κάτι που ήθελα να υλοποιήσω, ώστε με το που ξυπνήσω, να μην χρειάζεται να σηκωθώ από το κρεβάτι για να πατήσω το κουμπί ενεργοποίησης της καφετιέρας, και μετά να περιμένω μέχρι να είναι έτοιμος ο καφές.

Επίσης το θεώρησα ευκαιρία να σας δείξω, πώς θα μπορείτε να ελέγξετε συσκευές από απόσταση μέσω του Android, χωρίς να χρειαστεί να τις "ανοίξετε/ξεβιδώσετε" για να τις παραμετροποιήσετε, όπως είδαμε σε προηγούμενα μέρη. Τις αντιμετωπίζουμε δηλαδή ως "Black Boxes".

Πολλοί πιθανότατα να είναι διστακτικοί να ανοίξουν μία ακριβή ή πολύπλοκη ηλεκτρική συσκευή. Ευτυχώς έχουμε και για εσάς την λύση!

 

Η λογική της υλοποίησής μας

Σε προηγούμενα μέρη έχουμε εγκαταστήσει A/C Relay στο εσωτερικό ενός φωτιστικού, αλλά και μέσα στον διακόπτη του. Μία διαφορετική εναλλακτική, η οποία μας εγγυάται ότι οι συσκευές μας μένουν "ανέπαφες" είναι να εγκαταστήσω το A/C Relay είτε μέσα στην πρίζα, είτε σε πολύμπριζο!

Έτσι θα ελέγχουμε την τροφοδοσία τους, η οποία θα ξεκινάει μόλις το Arduino στείλει στο ρελέ μέσα στο πολύπριζο το σήμα των +5V.

Σας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να παραμετροποιήσετε ένα πάνφθηνο πολύπριζο, και μέσω αυτού να ελέγχετε άλλες συσκευές, όπως (στην συγκεκριμένη περίπτωση) η καφετιέρα!

  • surge-arduino-modified-1
  • surge-arduino-modified-2

 

Προειδοποιήσεις και Κίνδυνοι

Φυσικά θα τονίσω μία ακόμα φορά ότι δεν "παίζουμε" με το A/C ρεύμα της Δ.Ε.Η., λάθος χειρισμοί του οποίου μπορεί να προκαλέσουν φωτιά ή θάνατο.

Μην επιχειρήσετε τίποτα από τα παρακάτω αν δεν είστε 1000% σίγουρος ότι ξέρετε τι κάνετε.

  • warning-arduino-ac-project

 

Εγκατάσταση του A/C Relay στο πολύπριζο

Αρχικά βεβαιωνόμαστε ότι το πολύπριζο είναι εκτός πρίζας και στην συνέχεια το ξεβιδώνουμε αφαιρώντας το πλαστικό του καπάκι. Στην συνέχεια αποσυνδέουμε τα τρία καλώδια (φάσης, ουδέτερο, γείωση) από τις υποδοχές τους, στις οποίες ασφαλίζουν με βίδες.

Σ αυτό το σημείο πρέπει να βεβαιωθούμε ποιο είναι το καλώδιο φάσης για συγκεκριμένη τοποθέτηση του φις, κάτι το οποίο απαιτεί να συνδέσουμε την τροφοδοσία στο δίκτυο, και να μετρήσουμε με πολύμετρο. Άπειρη προσοχή, λοιπόν, σ' αυτό το βήμα!

Έχοντας βρει το καλώδιο φάσης, (και έχοντας βγάλει την συσκευή από την πρίζα) το συνδέουμε με το "NO" του Relay. Στο "COM" συνδέουμε ένα ακόμα καλώδιο το οποίο έπειτα πηγαίνει στην υποδοχή της μεταλλικής πλάκας.

  • surge-relay-arduino-1
  • surge-relay-arduino-2

Έπειτα τοποθετούμε το Relay μέσα στο πλαστικό περίβλημα του πολύπριζου. Το καλώδιο σήματος, το βγάζω από το πλαστικό περίβλημα, από εκεί που "φεύγει" και το καλώδιο τροφοδοσίας. Ίσως για κάτι τέτοιο να απαιτείται να "ξύσουμε" λίγο το πλαστικό σε αυτό το σημείο.

  • surge-arduino-relay-1
  • surge-arduino-relay-2

Είναι πολύ σημαντικό το Relay που θα επιλέξετε, να μπορεί να "σηκώσει" το ρεύμα το οποίο απαιτούν οι ηλεκτρικές συσκευές που θέλετε να τροφοδοτήσετε. Αν για παράδειγμα οι συσκευές σας απαιτούν 7A, επιλέξτε relay πιστοποιημένο (τουλάχιστον) για 10A @ 220V AC.

 

Σύνδεση με το Arduino, και κώδικάς του

Η σύνδεση με το Arduino είναι η ίδια που έχουμε δει και σε προηγούμενα μέρη. Το μαύρο καλώδιο συνδέεται στο GND του Arduino, το πράσινο στα +5V, και το κόκκινο στο PIN που έχουμε ορίσει να λειτουργεί ως trigger, στέλνοντας είτε +5V είτε 0V.

Ο κώδικας είναι επίσης όμοιος με τα προηγούμενα μέρη, απλά ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε άλλο trigger PIN αντί για το 6 (στον κώδικα σας έχουμε έτοιμα και το 5 και το 3).

Μικρές βελτιώσεις μπορείτε φυσικά να κάνετε, ώστε ο Web Server να εμφανίζει και το εικονίδιο ενός καφέ, δίπλα από τον διακόπτη.

  • arduino-relay-connection-1

 

Αλλαγές στην Android εφαρμογή και αποτέλεσμα

Προς το παρόν δεν απαιτούνται αλλαγές στην Android εφαρμογή, στην οποία έχουμε ορίσει ένα WebView να "βλέπει" στον Web Server του Arduino με την Ethernet Shield.

Σε μελλοντικό tutorial θα δούμε πώς θα βελτιώσουμε την εφαρμογή, η οποία θα καλύπτει ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

  • android-app-result-1
  • android-app-result-2

 

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte