Φτιάχνοντας ένα Έξυπνο Σπίτι, και έλεγχος από το Android (μέρος 9ο)
- Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 15:01
Σήμερα θα δούμε πώς θα ενεργοποιήσουμε A/C συσκευές (όπως π.χ. τα φώτα του σπιτιού), μέσω της Android εφαρμογής που έχουμε φτιάξει.
Μέχρι τώρα όλα τα προηγούμενα "parts του project" ήταν σε "κλίμακα", καθώς αναβοσβήναμε led και ενεργοποιούσαμε μόνο χαμηλής τάσης κυκλώματα. Από σήμερα αυτό αλλάζει!
Σύντομο βίντεο του τι θα κάνουμε:
Πάμε σε Full Scale, προειδοποιήσεις και κίνδυνοι
Θα αναφέρω για χιλιοστή φορά πόσο επικίνδυνο είναι το A/C ρεύμα του δικτύου της Δ.Ε.Η., και να μην επιχειρήσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω αν δεν ξέρετε ακριβώς τι κάνετε.
Λανθασμένος χειρισμός του A/C ρεύματος μπορεί να προκαλέσει θάνατο από ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά και πολλά ακόμα δυσάρεστα. Δεν φέρω καμία ευθύνη για ό,τι προκύψει από την ανάγνωση αυτού του οδηγού.
Δεν θέλω τους αναγνώστες του GreeceAndroid.gr "ψημένους", οπότε μην επιχειρήσετε τίποτα από τα παρακάτω αν δεν είστε 100% σίγουρος ότι ξέρετε τι κάνετε.
Παραμετροποιώντας φωτιστικά σώματα για έλεγχο από το Android
Πριν ξεκινήσουμε βγάζουμε από την πρίζα το φωτιστικό που θέλουμε να "παραμετροποιήσουμε", και κρατώντας το κάνουμε 5 βήματα πίσω. (Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε βγάλει την σωστή πρίζα).
Όλα τα φωτιστικά έχουν μία βάση στο κάτω μέρος τους, την οποία μπορούμε να ανοίξουμε. Μόλις το κάνουμε, θα δούμε 2 καλώδια (συνήθως μπλε και καφέ) τα οποία κόβουμε στην μέση και απογυμνώνουμε τις άκρες τους.
(Σε αυτό το σημείο όσοι γνωρίζουν, ίσως θέλουν να βεβαιώσουν το "live" καλώδιο με πολύμετρο
Στις συσκευές με φις το ποιο καλώδιο είναι "live" αλλάζει αναλόγως πώς τοποθετούμε την πρίζα. Προσέχουμε λοιπόν "πώς" τις τοποθετούμε στην πρίζα.
Αφού βρούμε το live καλώδιο, ξαναενώνουμε και "ασφαλίζουμε" το neutral χρησιμοποιώντας κάποια προστατευτικά.
Ο χρωματικός κώδικας ορίζει το "live" καλώδιο να είναι το καφέ.Τις συσκευές με φις τις τοποθετούμε στην πρίζα αναλόγως.
Το A/C relay που χρησιμοποίησα είναι αυτό εδώ.
Το κύκλωμα θα δουλέψει ακόμα και αν συνδέσουμε το relay στο "neutral" καλώδιο, αλλά προτείνετε για λόγους ασφαλείας να το συνδέσετε στο live.
Συνδέουμε το A/C Relay
Το A/C Relay είναι μία συσκευή, η οποία ανοίγει ή κλείνει ένα A/C κύκλωμα, αναλόγως αν λαμβάνει (ή όχι) ένα (μικρότερο) DC σήμα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το Relay απαιτεί 5V DC, τα οποία θα τα στέλνω από το Arduino. Η "άσπρη" μεριά του relay θα συνδέεται με το Arduino, ενώ η "πράσινη" με το καλώδιο μέσα στο φωτιστικό.
Συνοπτικά πρέπει να παρεμβάλουμε το AC relay ανάμεσα στο καφέ καλώδιο που έχουμε "κόψει".
Στην πρώτη από τις τέσσερις υποδοχές (NO) θα ενώσουμε το καφέ τμήμα του καλώδιου που μεταφέρει την τάση εισόδου (το καλώδιο που είναι πιο κοντά στην πρίζα), ενώ στην τέταρτη (COM) θα συνδέσουμε το καφέ καλώδιο που είναι πιο κοντά στην λάμπα. (τα σφίγγουμε με τις βίδες από πάνω)
Στην συνέχεια, ασφαλίζουμε με μονωτική όλα τα καλώδια στο εσωτερικό του φωτιστικού.
Τέλος, στην "άσπρη" μεριά του ρελέ, ενώνω το άπρο βύσμα με το τρίχρωμο καλώδιο (περιλαμβάνεται), το οποίο πρέπει να μεταφέρουμε στο Arduino.
Βγάζοντας το καλώδιο από το λαμπατέρ
Μία "λύση" για να βγάλουμε το τρίχρωμο καλώδιο από το φωτιστικό είναι να κάνουμε μία μικρή τρύπα στην βάση του. Εναλλακτικά, μπορούμα να δοκιμάσουμε να το βγάλουμε από την τρύπα του καλωδίου τροφοδοσίας. Εκτιμάτε το "πώς" σας αρέσει περισσότερο.
Για την ώρα, πάντως προτείνω να μην το "κλείσετε" βάζοντας πάλι την βάση του φωτιστικού, τουλάχιστον όχι μέχρι να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά.
Σύνδεση με το Arduino
Για αρχή συνδέουμε την έξοδο του τρίχρωμου καλωδίου με 3 jumper wires ίδιων χρωμάτων για να μπορούμε να τα συνδέσουμε στο Arduino.
Έπειτα συνδέσουμε το πράσινο καλώδιο στο PIN τροφοδοσίας +5V, το μαύρο στο GND, ενώ το κόκκινο στο PIN 6, το οποίο θα λειτουργεί ως "Trigger".
Δηλαδή όταν το PIN 6 στείλει σήμα 5V, το ρελέ θα "κλείσει" το κύκλωμα, θα περάσει ρεύμα, και θα ενεργοποιηθεί το φως.
Χρησιμοποιώντας την Android εφαρμογή
Η Android εφαρμογή που έχουμε φτιάξει σε προηγούμενα βήματα χρησιμοποιείται αυτούσια, απλά αντί τα +5V αντί να τα πάμε στο LED, τα πάμε στο Relay.
Αφού λοιπόν συνδέσουμε το φωτιστικό στην πρίζα, και βεβαιωθούμε ότι ο hardware διακόπτης του είναι στο "ON", τρέχουμε την Android εφαρμογή μας.
Προφανώς όταν στην εφαρμογή βάζουμε τον διακόπτη στο ON, το φως ανάβει, ενώ όταν τον βάζουμε στο "OFF" σβήνει.
Ορίστε λοιπόν το αποτέλεσμα!
Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!
Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+