Γιατί έχουν εξαφανιστεί οι περισσότερες Custom ROMs του Android

Android Custom Roms

Πάντα ήμουν της λογικής να προσπαθώ να εκμεταλλευτώ στο έπακρο όλες μου τις συσκευές -και ο κόσμος του Android μου έδινε αυτή την δυνατότητα φλασάρωντας κάποια Custom ROM-.

Πλέον έχουν σταματήσει πολλοί από τους developers που ανέπτυσσαν Custom ROMs στο παρελθόν, όπως έχει σταματήσει και το ενδιαφέρον από τους χρήστες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Πλέον όλες οι Android συσκευές που κυκλοφορούν σε οποιαδήποτε κατηγορία τιμής, ακόμα και στην "χαμηλότερη" (π.χ. Moto E second gen στα 80 ευρώ), προσφέρουν μία άψογη εμπειρία χρήσης: είναι ταχύτατες, σταθερότατες, με καλή αυτονομία, με πλήθος δυνατοτήτων του λειτουργικού, και με πρόσφατη έκδοση του Android που τρέχει "όλες" τις εφαρμογές. Πρακτικά η βελτίωση των συσκευών μείωσε πολύ την ανάγκη για οποιοδήποτε πείραγμα τόσο από τον μέσο χρήστη όσο και από τον power user.

Μπορεί να θυμάστε το παλιό άρθρο με τα πράγματα που δεν μου αρέσουν στο Android τα οποία τα "διόρθωναν" οι Custom ROMs της εποχής. Πλέον ό,τι σημαντικό "με ενοχλούσε" σε εργοστασιακές ROMs, και μπορούσα να αλλάξω με μία Custom, έχει διορθωθεί.

Στο γεγονός ότι μειώθηκε γενικότερα το ενδιαφέρον για Custom ROMs συνέβαλε και η στάση του μεγαλύτερου κατασκευαστή Android συσκευών, της Samsung: Οι κλειδωμένοι bootloaders, οι τεχνικές ασφαλείας που προσπαθούσαν να αποτρέψουν οποιοδήποτε πείραγμα -λέγε με knox-, σε συνδυασμό με ακύρωση της εγγύησης αν τυχόν βρισκόταν κάποιο exploit για να τις παρακάμψει έβαλαν και αυτά το λιθαράκι τους.

Πλέον πολλές Custom ROMs που αγαπήσαμε (Slim, Carbon, LiquidSmooth, Pac) βρίσκονται σε φάση "ζόμπι" και πολύ αμφιβάλλω ότι θα αναστηθούν ποτέ. Λοιπές ROMs που θεωρητικά "υπάρχουν ακόμα" (π.χ. Omni) εξελίσσονται πλέον με βήματα χελώνας. Η λίστα με τις συσκευές που υποστηρίζουν πρακτικά δεν μεγαλώνει -π.χ. θα περίμενε κάποιος να δει το Nexus 6P στην επίσημη λίστα της Omni, το οποίο όμως δεν υπάρχει-.

Σε όλα υπάρχει και θετική πλευρά: Μιας και σταμάτησε "η μόδα", πολλοί "developers" που απλά παίρνανε τον κώδικα της CM, κάνανε 5-6 αλλαγές, και μετά την διαθέτανε ως "δική τους ξεχωριστή ROM", μας κάνανε την χάρη και εξαφανίστηκαν. Επίσης πολλοί developers που ήταν διεσπαρμένοι σε πολλές διαφορετικές ROMs κατέληξαν σε μία κοινή, την CM.

Και σε θετικό κλίμα θέλω να τελειώσω και το άρθρο. Γενικά το point ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι πολύ πιο ευχαριστημένοι με τις συσκευές τους, και δεν χρειάζεται να φλασάρουν Custom ROMs είναι κάτι θετικό στο κόσμο του Android -και ας έχει ως αρνητικό side effect την εξαφάνιση πολλών ROMs, το οποίο είναι εις βάρος λίγων power users-. Η θέση σας -όπως πάντα- ευπρόσδεκτη στα σχόλια.

Android Custom Roms

aByte