Συνέντευξη από Έλληνες Android Developers και ανάπτυξη ROM, Sotmax

sotmax roms

Πρόσφατα είχα την χαρά να μιλήσω με τον Σωτήρη Μπουζίκο (Sotmax), Android Developer και μέλος της κοινότητας που εκτιμώ αφάνταστα.

Ο Σωτήρης έχει αναπτύξει κάποιες από τις καλύτερες ROMs και η δουλειά του έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το Android, με κάποιον που το ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε!

Πες μας λίγα λόγια για σένα

Το όνομά μου είναι Σωτήρης Μπουζίκος και χρησιμοποιώ το ψευδώνυμο Sotmax. Σε λίγους μήνες κλείνω την 4η δεκαετία της ζωής μου, η οποία μπορώ να πω ότι είχε αρκετά διαφορετικά επίπεδα. Κάποια από αυτά καλά, ενώ κάποια άλλα όχι και τόσο.

Ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, διατηρώ κατάστημα με επισκευές κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου και με γεμίζει κάθε μέρα που περνάει καθώς μου αρέσει πάρα πολύ η πρόκληση που γεννάται από αυτή.

Τελειομανής σχεδόν σε όλα όσα περνάνε από τα χέρια μου καθώς μου αρέσει να δουλεύουν όλα ορθά.

Στον ελευθερό μου χρόνο μου αρέσει να ασχολούμαι με τον προγραμματισμό, ενω στον "πολύ" ελευθερό χρόνο μου, με το windsurf το οποίο είναι και το αθλητικό μου πάθος.

  • android-developer

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με Rom Development?

Αν θυμάμαι καλά ήταν κάπου στο 2004 που άρχισα να ασχολούμαι φτιάχνοντας κάποιες μικροεφαρμογές για windows mobile (.cab) οι οποίες ήταν καθαρά για δική μου χρήση και ως επί το πλήστον ήταν άχρηστες, απλά ήταν τα πρώτα βήματα.

Η μεγάλη έλξη ήρθε για τα καλά, όταν άρχισα να επεξεργάζομαι κάποιες εφαρμογές, του Chainfire τότε, με αποκορύφωση την αγορά ενός Xperia X1, το οποίο "έπεσε στο καθήκον" σε μια προσπάθεια αύξησης της μνήμης RAM με ένα συμβατό τσιπ που βρήκα στο εμπόριο.

Φυσικά απέτυχε παταγωδώς, αλλά η ώθηση να προχωρήσω πήγε πολύ παραπέρα με την επερχόμενη εποχή του HTC HD2 και ό,τι αυτό ακολούθησε.

Μετά το 2008, που το Android είδε το φως της ημέρας, και κυρίως όταν κάποιοι developers σαν τον Cottula κατασκεύασαν τα πρωτα boot και dual boot για Android στο HD2, ακολούθησε απλά πανικός.

Η μία ROM πίσω από την άλλη, άλλες δούλευαν άλλες όχι, αλλά η επιμονή επιμονή!

Από τότε έχω φτιάξει απλά μερικές εκατοντάδες ROM, οι οποίες προορίζονταν όλες για προσωπική χρήση και για χρήση από φίλους γύρω μου. Πάντα προσπαθούσα να αποφύγω την δημοσιότητα καθώς δεν άντεχα την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά, ένα φαινόμενο που κυριαρχεί στα φόρουμ, λόγω του ότι οι χρήστες ζητούν συνεχώς να λύσουν την απορία τους χωρίς να διαβάζουν.

Όλα αυτά θα έμεναν έτσι αν ο φίλος mantzaros δεν με έσπρωχνε σχεδόν με το ζόρι να ανεβάσω την δουλειά μου στο διεθνές φόρουμ.

Αυτό τελικά έγινε πραγματικότητα στις 18 Οκτωβρίου του 2012, με την εκκίνηση του thread για τις ρομ του GT-i9300 (Galaxy S3). Έκτοτε ακολούθησαν και για άλλα μοντέλα.

 

Για ποιες συσκευές έχεις αναπτύξει Roms, και γιατί επέλεξες τις συγκεκριμένες;

Οι συσκευές που καλύπτω με λογισμικά αυτήν την στιγμή είναι τα Gt-i9300 (Galaxy S3) και Gt-N7100 (Galaxy Note 2).

Υπάρχουν κι άλλες που είναι ενεργές στους τοπικούς χρήστες όπως τα Google Nexus 4, Galaxy Nexus, Galaxy Note 1 κλπ. Απλά δεν υπάρχει χρόνος να φτιάξω threads και για αυτά, καθώς η πραγματική ζωή και ο επαγγελματικός τομέας έχουν προτεραιότητα αυτήν την στιγμή.

Υπάρχουν βέβαια σχέδια να επεκταθώ σύντομα και στο Gt-i9505 (Galaxy S4), αλλά αυτό θα λάβει χώρα μάλλον από τον επόμενο μήνα.

  • galaxy-note-2-galaxy-s3

 

Τι hacks/βελτιώσεις/διορθώσεις περιέχουν οι ROMs σου σε σχέση με τις εργοστασιακές?

Κυρίως έχουν να κάνουν με την σταθερότητα και την ταχύτητα του λειτουργικού συστήματος, αυξάνοντας την διάρκεια του κύκλου φόρτισης της μπαταριάς.

Προσπαθώ πάντοτε να εξαλείψω τα βρεφικά προβλήματα των κατασκευαστών τα όποια γίνονται είτε από κεκτημένη ίσως ταχύτητα, είτε από την προσπάθεια έλεγχου της αγοράς (ζήτηση & πρόσφορα λογισμικού μέσω αναβάθμισης).

Βελτιώσεις στην μνήμη, κυρίως στην διαχείριση , όσο και στην διαχείριση ενεργείας την στιγμή που το σύστημα την χρειάζεται, είναι τα κλειδιά για ένα υγείες λειτουργικό.

Οι αναβαθμίσεις επίσης έρχονται μόνο όταν βγαίνει κάτι πραγματικά καινούργιο, αποφεύγοντας έτσι τις πολλές εκδόσεις οι οποίες κάποια στιγμή ζαλίζουν τον χρηστή και τον κάνουν περισσότερο "flashoholic" οδηγώντας τον στο σημείο να αναζητά καινούργιες αναβαθμίσεις, χάνοντας την "ουσία" του λειτουργικού συστήματος.

Στην γενικότερη εικόνα των λογισμικών μου έρχεται η πολύ "απλή" λογική της εγκατάστασης.

Προσπαθώ πάντοτε να δίνω στους χρηστές να καταλάβουν τι χρειάζονται και τι όχι στις συσκευές τους, συμπεριλαμβάνοντας απλά τα πάντα (κατά την δική μου έννοια). Ποτέ δεν αφαιρώ κομμάτια λειτουργικού, ενώ όσα δεν είναι μέσα στο ίδιο το λειτουργικό, δίνονται στον χρήστη σαν επιλογή εγκατάστασης μέσω του aroma installer.

 

Μελλοντικά σχέδια για τις Roms σου (τι είναι under development);

Under development είναι σίγουρα το σχέδιο επέκτασης μέσω προσωπικού σέρβερ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καλύτερου χειρισμού και γενικότερα αμεσότερης πρόσβασης.

Τα downloads είναι ένα θέμα δυστυχώς καθώς κάποιες φορές αγγίζουν και τις 50.000 στο πρώτο εικοσιτετράωρο.

Σε πιο γενικά σχεδία το OTA update θα γίνει απλά μια πραγματικότητα, αυτοματοποιώντας τα πάντα, ενώ ο ίδιος ο χρήστης θα επιλεγεί το πακέτο του πριν ακόμα το λάβει στα χεριά του.

Θεωρήστε το κάτι σαν Aroma Installer εντός σέρβερ.

  • under-development

 

Ποιες εταιρείες στηρίζουν ενεργά την Open Source κοινότητα, και ποιες κάνουν τα αδύνατα δυνατά να σας αποτρέψουν να "βάζετε χέρι" στις συσκευές τους?

Γενικότερα όλες οι εταιρίες εκτός της "γνωστής κονσέρβας" που ταλαιπωρεί πολλούς χωρίς να το καταλαβαίνουν, κρύβοντας την πραγματική της ταυτότητα πίσω από ένα γυαλιστερό φρούτο.

Τους τελευταίους μήνες φαίνεται μια προσπάθεια της Samsung να αποτρέψει αρκετούς, κλειδώνοντας τους bootloaders, αλλά τελικά δεν φαινεται να τα πολύ-καταφέρνει καθώς υπάρχουν άτομα που απλά ζουν με τον κώδικα στο αίμα τους, κάνοντας τους την ζωή αρκετά δύσκολη.

Ακολουθεί η LG αλλά είναι λιγάκι πιο προσιτή σε αυτόν τον τομέα.

Η καλύτερη όλων είναι η HTC η οποία δίνει και δυνατότητα ξεκλειδώματος, αφαιρώντας σου όμως το δικαίωμα εγγύησης.

 

Ένα σχόλιο πάνω στο γεγονός ότι οι εταιρείες αν και είναι υποχρεωμένες να δίνουν λειτουργικά kernel sources, αυτές πολλές φορές δίνουν ημιτελή. Πώς επηρεάζει κάτι τέτοιο την ανάπτυξη μίας ROM?

Δυστυχώς αυτό είναι μια τεραστία συζήτηση που ίσως και να παίρνει ώρες ώστε να βγει μια άκρη.

Προσωπικά βλέπω τις περισσότερες εταιρείες να ασχολούνται παρά πολύ δυναμικά με καινούργια μοντέλα, αφήνοντας στην άκρη τις ήδη υπάρχουσες ναυαρχίδες, πλέον φτωχές από λειτουργικό, σε μια προσπάθεια να παραδώσουν τα καινούργια λειτουργικά μαζί με τις νέες συσκευές, κάνοντας έτσι την "έκπληξη" στο κοινό και ότι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό με την σειρά του κρατάει και μακριά τα kernel sources, αποκόβοντας την δυνατότητα στους kernel devs να παρουσιάσουν κάτι καινούργιο, το οποίο στην πραγματικότητα είναι και το σημαντικότερο σε μια συσκευή.

Τρανό παράδειγμα η τελευταία διαρροή της Samsung για το Galaxy S3.

Λειτουργικό 4.2.2 με τους υπάρχοντες πελάτες, χρήστες και developers να αναφωνούν "επιτέλους" την ίδια στιγμή που τους κόβεται η φόρα αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό που πήραν είναι ένα απλά προβληματικό λειτουργικό το οποίο εμείς απλά καλούμαστε να το κάνουμε να δουλεύει.

Φυσικά η ίδια η απουσία επισημότητας του αφαιρει και το δικαίωμα των kernel sources με αποτέλεσμα να έχουμε ένα kernel που απλά δεν ξέρουμε τι και πώς.

Να μην αναφερθούμε στο Galaxy Note 2, το οποίο αδημονεί να δει το 4.2.2 και αντ’ αυτού παίρνει μια αναβάθμιση η οποία του ριψοκινδυνεύει το IMEI.

 

AOSP Android, ή Skins κατασκευαστών

Θέμα γούστου απλά και ξεκάθαρα. Εγώ παραδείγματος χάριν, δεν μπορώ χωρίς το UI της Samsung. Μου αρέσει από όλες τις απόψεις και έχει "σοβαρότατα πλεονεκτήματα".

Το ότι κάποιοι δεν το παραδέχονται είναι τελείως διαφορετικό θέμα.

Το ότι καταναλώνει τρελούς πόρους μνήμης από το σύστημα το δέχομαι.

Το ότι το AOSP είναι πιο επεκτάσιμο το παραδέχομαι επίσης. Και πώς να μην ήταν άλλωστε την στιγμή που είναι η βάση για όλα και αποκλειστικά ο πηγαίος κώδικας.

 

Μία τελευταία ερώτηση, Galaxy S4 ή HTC One?

Αν το HTC είχε αφαιρούμενη μπαταρία και μνήμη, μπορώ να πω ότι θα ήταν μέσα στις επιλογές μου.

Απίστευτα όμορφο με πάρα πολύ καλό λειτουργικό, έρχεται όμως σαν δεύτερο στην επιλογή μου για πολλούς και διαφόρους λογούς.

Το ότι σχεδόν πρέπει να σπάσει αν χρειαστεί καινούργια μπαταρία είναι ο βασικότερος από αυτούς.

Μια συσκευή χρειάζεται να έχει και σωστές προδιαγραφές για service. Οι περισσότερες συσκευές που εσωκλείουν την μπαταρία μέσα τους, απλά ξεβιδώνοντας τες την βγάζεις (πχ περίπτωση υγρασίας). Σε αυτό όχι δυστυχώς.

Οπότε δεν εμπιστεύομαι τα δεδομένα μου σε μια συσκευή που απλά μια μέρα μπορεί να τα κλείσει μέσα της για πάντα.

Δεν επιλεγώ ποτέ αυτά που κοροϊδεύω.

Τις ROMs που έχει φτιάξει μπορείτε να τις βρείτε εδώ: Galaxy S3 Note 2

Την δουλειά του Σωτήρη μπορείτε να την παρακολουθείτε από το Facebook Page του, ή το Twitter του.

Από εμάς ένα μεγάλο ευχαριστώ για την δουλειά του, που ανιδιοτελώς έχει προσφέρει.

  • sotmax

 

aByte