Συνέντευξη από Έλληνες Android Developers, Παύλος Τουρνάρης

android developer petros-pavlos tournaris

Σήμερα είχα την χαρά να μιλήσω με τον φίλο και συνάδελφο Android Developer Πέτρο-Παύλο Τουρνάρη.

Ας δούμε λοιπόν τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει Android Developer, και πώς ο Παύλος κατάφερε να ξεχωρίσει με τις εφαρμογές του.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ανάπτυξη εφαρμογών στο Android?

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την ανάπτυξη εφαρμογών στο Android τη στιγμή που πήρα το πρώτο μου Android κινητό και επειδή από μικρός ήθελα να γίνω προγραμματιστής!

Τι γνώσεις χρειάζονται;

Για να ασχοληθεί κανείς με το Android θα πρέπει να ξέρει τα βασικά του προγραμματισμού και να έχει γράψει και κάμποσες χιλιάδες γραμμές Java :)

  • java-source-android

Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε κατά την ανάπτυξη, και πώς τα αντιμετωπίσατε;

Το βασικότερο πρόβλημα όταν αναπτύσεις μια εφαρμογή για την πλατφόρμα του Android είναι η ασυμβατότητα που μπορεί να έχει σε κάποια από τις χιλιάδες συσκευές με Android που κυκλοφορούν, γι' αυτό και το debugging στο Android είναι ίσως μια από τις σημαντικές, αν όχι η σημαντικότερη, περίοδος κατά την ανάπτυξη και συνεχή αναβάθμιση της εφαρμογής και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα των πολλών και διαφορετικών συσκευών.

Ποιες εφαρμογές έχετε φτιάξει;

Έχω φτιάξει τις εφαρμογές ΑΟΔΕ, ΑΟΘ που δημιουργήθηκαν κατά παραγγελία ιδιώτη, και το Academic Schedule το οποίο αποτελεί ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο Project που αναπτύσσω μαζί με το φίλο, συμφοιτητή και συνάδελφο Γιώργο Τσιφρίκα (iOS-Web Developer για το Academic Schedule). Κάποια στιγμή ευελπιστούμε και εμείς να δούμε αντίστοιχη επιτυχία όπως το Taxibeat και το BugSense, στον Ακαδημαϊκό χώρο όμως.

  • pavlos-petros-tournaris-apps

Τι τεχνολογίες έχετε ενσωματώσει σε αυτές (APIs κτλ)?

Το Academic Schedule αρχικά σχεδιάζεται βάσει των Android Guidelines από την Google και αναπτύσσεται συνεχώς με κάθε νέα τεχνολογία που μας προσφέρει η ίδια η εταιρεία.

Από APIs προς το παρόν έχουμε μόνο το Google Maps v2 API για τον χάρτη που εμφανίζει την τοποθεσία της σχολής μας και άλλων σχετιζόμενων με αυτή κτηρίων, ενώ έγινε και μια προσπάθεια να ενσωματωθεί και το ολοκαίνουργιο Datastore API του DropBox. H προσπάθεια βέβαια ήταν ανεπιτυχής γιατί το API βρίσκεται σε beta stage και προέκυψαν κάποια θεματάκια.

Επίσης στην εφαρμογή υπάρχει το ενσωματωμένη η τεχνολογία του BugSense για την Live αναφορά των σφαλμάτων που προκύπτουν ώστε αυτά αν διορθώνονται άμεσα. Τέλος να σημειώσω ότι στην τελευταία έκδοση της εφαρμογής ενσωματώθηκε και το API του Parse.com για τα Push Notifications Που χρησιμοποιούμε.

Όμως δεν είναι τα APIs μόνα τους που κάνουν την εφαρμογή, υπάρχουν και άλλες βιβλιοθήκες οι οποίες έχουν δώσει στο Academic Schedule την μορφή που έχει λάβει μέχρι στιγμής, όπως η πολύ γνωστή Library ActionBarSherlock (πρόσφατα το project φαίνεται να έγινε native από την Google), η νέα τεχνολογία DrawerLayout για το πλαϊνό μενού της εφαρμογής και η βιβλιοθήκη AppMsg για να εμφανίζονται τα Toast Notifications με μια πιο καλαίσθητη μορφή.

Για τους λάτρεις των Social παρέχουμε επίσης την δυνατότητα για status update στο Facebook μέσα από την εφαρμογή καθώς έχουμε ενσωματωμένο και το Facebook SDK!

Μελλοντικά σχέδια

Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να η συνεχής αναβάθμιση και βελτίωση του Academic Schedule και η συνεργασία με κάποιον άλλον Android Developer ή κάποιο Startup.

Ελπίζω επίσης, με αρκετή τύχη, να καταφέρω να συμμετάσχω ως Intern για Software Engineering (Αndroid Development) στην Google, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Galaxy S4 ή HTC One

Aνάμεσα στα 2 θα διάλεγα S4 διότι έχω μια αγάπη στη Samsung και μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι προσθέτουν συνεχώς καινοτόμες τεχνολογίες στις ROMs τους!

 

Υ.Γ.: Κάπου εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον CEO του BugSense, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, για την αναβάθμιση του λογαριασμού μου στο BugSense λόγω του Academic Schedule. Δείχνει έτσι το BugSense το ενδιαφέρον του για τους νέους Developers καθώς και την ιδιαίτερη αξία που δίνει σε οτιδήποτε αφορά τον Ακαδημαϊκό χώρο!

 

Κατεβάστε τις εφαρμογές του Παύλου:

ΑΟΔΕ

ΑΟΘ

Academic Schedule

 

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte