Συνέντευξη από Έλληνες Android Developers, thanasakis
- Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 17:38
Σήμερα είχα την χαρά να μιλήσω με τον φίλο Θανάση, καθηγητή και Android developer που έχει αναπτύξει πολλές αξιόλογες Android εφαρμογές.
Για την ακρίβεια εφαρμογές του έγιναν διεθνώς γνωστές, και παρουσιάστηκαν σε πολύ γνωστά sites του χώρου (Android Police, Lifehacker κτλ).
Πάμε λοιπόν να δούμε τις απαντήσεις του φίλου Θανάση!
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ανάπτυξη εφαρμογών στο Android?
Ο προγραμματισμός είναι μία μεγάλη μου αγάπη από την παιδική ηλικία, αφού πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι από το γυμνάσιο με mirc scripting (παλιές καλές εποχές…). Σπούδασα και άρχισα να εργάζομαι ως καθηγητής φυσικής, όμως ποτέ μου δεν άφησα το μεράκι μου για προγραμματισμό στον ελεύθερό μου χρόνο. Μόλις βγήκαν οι πρώτες συσκευές με Android κατάλαβα πως ήμουν μπροστά σε μία νέα πλατφόρμα για την οποία μπορούσα να γράψω εφαρμογές τις οποίες θα μπορούσα να έχω συνέχεια μαζί μου, στο κινητό μου τηλέφωνο. Αμέσως γοητεύτηκα και κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόληση μου με το Android, σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο μιας και κάνω ένα εντελώς διαφορετικό επάγγελμα.
Τι γνώσεις χρειάζονται;
Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται πολύ καλή γνώση των βασικών αρχών προγραμματισμού και σχεδιασμού αλγορίθμων. Πάνω σ’αυτά θα βασίσεις τις νέες γνώσεις που θα χρειαστεί να αποκτήσεις για να γράψεις εφαρμογές για Android ή και για οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα. Επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει μια σχετική γνώση χειρισμού προγραμμάτων όπως photoshop ή gimp ή corel για τον σχεδιασμό του γραφικού περιβάλλοντος των εφαρμογών (και καλό γούστο - μάτι…χαχα)
Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε κατά την ανάπτυξη, και πώς τα αντιμετωπίσατε;
Το μοναδικό πρόβλημα που είχα ήταν ότι δεν γνώριζα καθόλου Java. Ήξερα basic (VB), pascal (Delphi), C++ όμως καμία ιδέα περί Java και δυστυχώς η google είχε διαλέξει αυτήν για την συγγραφή εφαρμογών. Έτσι κυρίως λόγω του ότι δεν είχα-έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ με μία καινούρια γλώσσα από την αρχή (αν και θα το ήθελα πολύ και σκοπεύω να το κάνω) έπρεπε να βρω ένα περιβάλλον για μία γλώσσα που να γνωρίζω. Στην αρχή λοιπόν ασχολήθηκα με το App Inventor και κυκλοφορούν ακόμη κάποιες εφαρμογές που είχα κάνει τότε (Μόρια Πανελλαδικών και Αρκοτέστ) όμως γρήγορα κατάλαβα τους πολλούς περιορισμούς που έθετε και το εγκατέλειψα. Βρήκα τότε τη Basic4android η οποία με βόλεψε απίστευτα και συνεχίζω να την χρησιμοποιώ για την συγγραφή των εφαρμογών.
Τι εφαρμογές έχετε φτιάξει;
Η τελευταία μου εφαρμογή είναι το παιχνίδι γνώσεων «Σωστό ή Λάθος». Επίσης έχω φτιάξει τα «Top Ανέκδοτα!» μετά από προτροπή μαθητών μου (και συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα τους στο about της εφαρμογής), τις «Τρομακτικές Ιστορίες» γιατί πάντα μου άρεσε να διαβάζω τέτοιες ιστορίες, το «VenueSpot» γιατί βοηθάει πολύ ειδικά σε ταξίδια που δεν έχεις πρόσβαση μέσω 3g, το «Πόσο Ρεύμα Καίει» για να μην μας κοροϊδεύουν διάφοροι επιτήδειοι με τις «μαγικές» καταναλώσεις των συσκευών τους, τα «Μόρια Πανελλαδικών» για να βοηθήσω τους μαθητές μου να υπολογίσουν τις επιδόσεις τους, το «Sand Writting», το «Αρκοτεστ», το «Πόσα μπάνια έκανα», τα δρομολόγια του «Κτελ Χαλκιδικής» ,δύο εφαρμογές που μου ζήτησαν να τους φτιάξω δύο φίλοι που κάνουν κρατήσεις σε νυχτερινά μαγαζιά και με τις οποίες δεν ασχολούμαι προσωπικά, και μία πολύ απλή εφαρμογή για ένα interntικό ραδιόφωνο ενός γνωστού με την οποία επίσης δεν ασχολούμαι.
Τέλος είχα φτιάξει και μία εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή που έδειχνε σε ζωντανό χρόνο της κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας του Περιφερειακού της Θεσσαλονίκης, για να ξέρει ο οδηγός πότε έχει συμβεί κάποιο ατύχημα ή υπάρχει μποτιλιάρισμα για να μην μπει (αν κάνεις το λάθος και μπεις στον περιφερειακό και έχει συμβεί το οτιδήποτε, μπορεί να χάσεις και δύο ώρες εγκλωβισμένος στην κίνηση μιας και δεν υπάρχουν πολλές έξοδοι). Η εφαρμογή έπαιρνε εικόνα από το site της νομαρχίας όμως λόγω οικονομικής κρίσης το site σταμάτησε, το ίδιο και η εικόνα από τις κάμερες, οπότε αναγκάστηκα να την κατεβάσω από το play store και πραγματικά λυπήθηκα γιατί με βόλευε πάρα πολύ και πιστεύω και πολλούς ακόμη Θεσσαλονικείς οδηγούς.
Το VenueSpot έγινε γνωστό διεθνώς και αναφέρθηκε από πολύ γνωστά Media του χώρου (π.χ. Android Police). Θα προτείνατε σε έναν Έλληνα developer να φτιάξει εφαρμογές που απευθύνονται σε διεθνές κοινό?
Έχει παίξει πράγματι σε πολλά site όπως και στο lifehacker, όμως θέλω να πω πως η ιδέα δεν ήταν δική μου αλλά του Απόστολου Παπαδόπουλου που έφτιαξε και το 4sqwifi για το ios. Ήταν εξαιρετική ιδέα το να εντοπίζεις κωδικούς wifi μαγαζιών από τα tips στο foursquare και έτσι να έχεις internet όπου και να βρίσκεσαι όταν δεν έχεις 3g, αλλά δεν κυκλοφορούσε για android (μετά από 2 χρόνια και κάτι κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και για android αλλά δεν μπορούσα να περιμένω τόσο…) Έτσι σκέφτηκα πέρσι να την φτιάξω εγώ, επεκτείνοντας την εφαρμογή στο να αποθηκεύει τους κωδικούς για offline χρήση κυρίως γιατί ήθελα να την χρησιμοποιώ σε ταξίδια στο εξωτερικό που δεν θα έχω καθόλου πρόσβαση στο internet μέσω 3g. Πιστεύω πως το μέλλον για οποιονδήποτε developer είναι στο να φτιάχνει διεθνείς εφαρμογές και το έχουν αποδείξει με την επιτυχία τους πολλοί Έλληνες developers (κυρίως σε ios). Χαρακτηριστικό παράδειγμα και όχι μοναδικό το taxibeat.
Πώς αντιμετωπίζετε τις κακόβουλες αρνητικές κριτικές στο Google Play;
Υπάρχουν τεσσάρων κατηγοριών αρνητικές κριτικές. Αυτές που πολλές φορές είναι και εποικοδομητικές γιατί επισημαίνουν λάθη και bug, αυτές που είναι από χρήστες που απλά δεν τους άρεσε η εφαρμογή μου και το δηλώνουν, οι αρνητικές κριτικές λόγω άγνοιας χρήσης της συσκευής για θέματα που δεν σχετίζονται με την εφαρμογή, και οι κακόβουλες κριτικές που δεν έχουν να προσφέρουν σε κανέναν τίποτα. Για την πρώτη κατηγορία, ευχαριστώ κάθε φορά τον χρήστη που τα επισημαίνει και προσπαθώ να τα διορθώνω αν είναι εφικτό (μιας και το android τρέχει σε 1000άδες διαφορετικές συσκευές και δεν είναι δυνατό μια εφαρμογή ενός μόνου developer να τις υποστηρίζει όλες). Στην δεύτερη κατηγορία δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο δεν γίνεται να αρέσουν σε όλους, ενώ στην τρίτη προσπαθώ πάντα να τους εξηγήσω τι κάνουν λάθος και τι πρέπει να κάνουν (αν και τις περισσότερες φορές δεν διαβάζουν την απάντηση μου και υποθέτω γιατί δεν ξέρουν πώς). Στην τελευταία κατηγορία τώρα για την οποία με ρωτάς συγκεκριμένα, το τι κάνω εξαρτάται από την περίπτωση. Πολλές φορές απλά με βρίζουν οπότε δεν ξοδεύω δευτερόλεπτο από την ζωή μου στο να τους απαντήσω. Άλλες φορές γράφουν άτομα που φαίνεται πως έχουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα το οποίο δεν με αφορά οπότε πάλι δεν μπαίνω στην διαδικασία να απαντήσω. Άλλες φορές γράφουν ψέματα και απλά τους διαψεύδω προσπαθώντας να μην μπαίνω σε αντιπαράθεση. Γενικά είμαι πολύ θετικός άνθρωπος στην καθημερινότητα μου και δεν επιτρέπω σε κανέναν άγνωστο να μου χαλάει την διάθεση.
Μελλοντικά σχέδια
Βραχυπρόθεσμα να ανανεώσω όλες μου τις εφαρμογές προσθέτοντας περισσότερες λειτουργίες και να βγάλω δύο-τρεις νέες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εφαρμογούλες. Μακροπρόθεσμα να δω μήπως μπορέσω να κάνω το χόμπυ μου κανονικό επάγγελμα, έχω αρκετές καινοτόμες ιδέες πάνω στο Android και θα ήθελα πολύ να τις υλοποιήσω!
Bonus: Τι κινητό χρησιμοποιείτε;
Χρησιμοποιώ μόνο συσκευές με Android. Το κινητό μου είναι το Sony Xperia S, έχω ένα tablet Samsung galaxy tab ΙΙ 10.1 και μία παλιότερη συσκευή κινέζικη που έχω μόνο για development (για να μην κουράζω το κινητό μου με συνεχή install-uninstall)
Κατεβάστε τις εφαρμογές του Θανάση (thanasakis) :
Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!
Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+