Φτιάχνοντας ένα Έξυπνο Σπίτι, και έλεγχος από το Android (μέρος 4ο)
- Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 13:22
Φτάνοντας στο μέρος 4ο με τον οδηγό μας (1ο μέρος, 2ο μέρος, 3ο μέρος) για την κατασκευή του "Έξυπνου Σπιτιού", και τον έλεγχό του από το Android, ας δώσουμε και κάποια γενικότερα tips/πληροφορίες για το project.
Εκτός από τα tips θα δώσουμε και κάποια "Warnings" καθότι πριν βάλουμε χέρι στην AC τάση πρέπει να είμαστε ΠΟΛΥ προσεκτικοί.
Τροφοδοσία
Το Arduino τροφοδοτηθείται από την θύρα USB του υπολογιστή μας όση ώρα το προγραμματίζουμε. Η χρήση του όμως (αφού το προγραμματίσουμε) θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το PC, οπότε την τροφοδοσία του πρέπει να την πραγματοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο.
Η μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε τον κλασσικό αντάπτορα που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα κινητά, που από την "πρίζα" μας δίνει USB Female. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τροφοδοτικό DC 12V, με βύσμα 2.1mm.
Όποια και από τις 2 επιλογές και να διαλέξουμε, θα πρέπει να είναι ικανές να δώσουν ρεύμα τουλάχιστον 500mAh-1A, καθότι στην συνέχεια από το Arduino έχουμε να τροφοδοτήσουμε διάφορα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Δίκτυο
Το Arduino με την Ethernet Shield πρέπει να το συνδέσουμε στο Router του σπιτιού μας με καλώδιο Ethernet. Στην περίπτωση όμως που δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα A/P σε Client Mode, ώστε να δώσουμε στο Arduino πρόσβαση στο δίκτυο από "απόσταση".
Φυσικά πριν συνδέσουμε ασύρματα το A/P σε Client Mode, φροντίζουμε για την ασφάλεια του ασύρματου δικτύου μας, δεν θα θέλαμε ο καθένας να έχει πρόσβαση στο έξυπνο σπίτι μας!
Θεωρούμε καλύτερη (και φθηνότερη) την επιλογή Arduino, Ethernet Shield και Access Point, παρά την χρήση WiFi Shield.
Επίσης προτιμήστε κάποιο A/P με αποσπώμενη κεραία, ώστε να μπορέσετε να το "αναβαθμίσετε" σε περίπτωση που το router σας είναι μακριά από το base-station όπου θα στήσετε το Arduino. (Για παράδειγμα όταν φτιάχνουμε την υλοποίηση για την πόρτα του γκαράζ.)
Το project σε small scale
Αρχικά θα δούμε το project μας σε small scale, δηλαδή σε κλίμακα, πριν πάμε να βάλουμε χέρι στο υψηλής τάσης AC ρεύμα του σπιτιού. Σε πρώτη φάση θα ελέγχουμε κάποια led στην breadboard μας από το Android μας, και στην συνέχεια θα δούμε πώς με κάποια relays θα ελέγχουμε και τον φωτισμό του σπιτιού.
Υψηλή Τάση και Relays
Σε επόμενα tutorials όπου θα πάμε σε full-scale παραδείγματα, θα χρησιμοποιήσουμε κάποια Relays στις πρίζες του σπιτιού και όχι μόνο. Φυσικά ισχύει η προειδοποίηση ότι το AC ρεύμα του δικτύου είναι επικίνδυνο οπότε βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι κάνετε (ή φωνάξτε έναν ηλεκτρολόγο να συνδέσει το Relay).
Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!
Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+