Τι θέλω από τα επόμενα Nexus του 2015 και γενικά περί της σειράς Nexus
- Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015 19:16
Το Android είναι άμεσα συνδεδεμένο με την σειρά Nexus καθότι κάθε έκδοσή του φτιάχνεται πάνω σε αυτές τις συσκευές.
Με τα Nexus 6 και Nexus 9 να μου έχουν αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα -περισσότερα για αυτό παρακάτω-, θέλω να αναφερθώ στην wishlist μου για το 2015.
Η τιμή και οι κατασκευαστές των Nexus συσκευών
Πριν φτάσω όμως στο 2015, θα γυρίσω πίσω στον Ιανουάριο του 2010, στην κυκλοφορία του πρώτου Smartphone της σειράς Nexus, του Nexus One. Κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την HTC, κυκλοφόρησε με τιμή 530$ και έτρεχε την (τότε) ολοκαίνουρια έκδοση του Android, 2.1 Eclair. Τον Δεκέμβρη του 2010 ακολούθησε το Nexus S κατασκευασμένο από την Samsung, το οποίο και αυτό κυκλοφόρησε στα 530$. Έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το Galaxy Nexus πάλι από την Samsung με τιμή 649$ στους παρόχους της Αμερικής. To 2012 το κατασκευασμένο από την LG Nexus 4, επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη στον χώρο της τεχνολογίας: τιμή μόλις 300$. Το 2013 συνεχίστηκε το ίδιο μοτίβο με την LG να δίνει το Nexus 5 πάλι σε τιμή κόστους, 350$.
Αντίστοιχα και τα Nexus Tablets εκείνης της περιόδου (εκτός από το Samsung N10), Ν7 2012 και N7 2013 (κατασκευασμένα από την Asus) είχαν άψογη σχέση απόδοσης-τιμής, ζητώντας 199$ και 229$ αντίστοιχα.
Κάτι τέτοιο μας έκανε να πιστέψουμε ότι η σειρά Nexus θα συνέχιζε να είναι άψογα τιμολογημένη και στο μέλλον. Ειδικά όταν είχαμε αρχίσει να ακούμε φήμες για ένα Nexus κατασκευασμένο από την Motorola, η οποία είχε κατασκευάσει τα Moto E και Moto G τα οποία έδινε σε τιμή.. "χώμα". Κι όμως.
Το 2014 είδαμε το Motorola Nexus 6 να κοστίζει 649$ ενώ το HTC Nexus 9 399$, το οποίο χάλαγε πολύ την σχέση απόδοσης-τιμής τους.
Και εδώ έρχεται ένα πολύ σημαντικό point: Ότι η χαμηλή τιμή των Nexus 4, 5, 7 (2012) και 7 (2013) τους έδινε κάρτα "Βγες από τη φυλακή" κάθε φορά που κάποιος ήθελε να τα συγκρίνει με άλλες συσκευές. Μία κάρτα που δεν είχαν τα Nexus 6 και 9 να χρησιμοποιήσουν στις αδυναμίες τους.
Είναι πιθανό για την υψηλή τιμή των N9 και N9 "να φταίνε" η Motorola και η HTC αντίστοιχα, ή αν θέλετε από την άλλη πλευρά, για την χαμηλή τιμή των Ν4/Ν5 και N7 να "ευχαριστούμε" την LG και την Asus αντίστοιχα. Και πηγαίνω το θέμα στον κατασκευαστή του επόμενου Nexus.
Αν μόνο η LG και η Asus μπόρεσαν να δώσουν tablets με καλή σχέση απόδοσης-τιμής, τότε ας ξανακατασκευάσουν και τα Nexus του 2015. Αντίστοιχα, είμαι επίσης θετικότατος στο να βρεθεί κάποιος άλλος κατασκευαστής (π.χ. Huawei) που να μπορεί να εφαρμώσει ιδιαίτερα επιθετική τιμολογιακή πολιτική.
Τα SoCs των επόμενων Nexus Smartphones και Tablets
Θέλω σίγουρα κάποιο SoC της Qualcomm. Και δεν το λέω αυτό επειδή έχουν εκπληκτικές διαφημίσεις. Απλά όλα τα άλλα SoCs άλλων εταιρειών (TI OMAP, Samsung Exynos, Nvidia Tegra) που χρησιμοποιήθηκαν σε Nexus, τους δημιούργησαν "προβλήματα".
Τέτοια προβλήματα περιλαμβάνουν το να καθυστερήσουν -ή να ακυρωθούν τελείως- αναβαθμίσεις τους.
Περί λογισμικού των Nexus ο λόγος
Τα Nexus είναι οι πρώτες συσκευές που αναβαθμίζονται, μιας και κάθε νέα έκδοση του Android φτιάχνεται πάνω σε αυτά.
Παλιότερα είχα γράψει ένα άρθρο σχετικά με το τα "αρνητικά" των Nexus. Τα περισσότερα από τα points που έχω αναφέρει και είχαν σχέση με λογισμικό, έχουν πάψει να υφίστανται, μιας και απ' ότι φαίνεται η Google με.. άκουσε και τα διόρθωσε στο Android 5.0. Μου δίνεται αφορμή όμως να σχολιάσω π.χ. για το Nexus 7 2012, το οποίο κυκλοφόρησε με Android 4.1 Jelly Bean και σήμερα, περίπου τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του, τρέχει την τελευταία έκδοση του Android (5.1) έχοντας λάβει επίσημα 5 "major" αναβαθμίσεις (4.2, 4.3, 4.4, 5.0 και 5.1). Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο "στάνταρ" ότι όλα τα Nexus θα αναβαθμίζονται για (π.χ.) 3 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, ή π.χ. ότι θα λαμβάνουν 5 μεγάλα updates, απλά σίγουρα φαίνεται η πρόθεση της Google να παρέχει (πλέον) αναβαθμίσεις για όσο περισσότερο καιρό είναι εφικτό.
Για να κλείσω και το θέμα του λογισμικού, να αναφέρω ότι το μόνο στοιχείο που αυτή την στιγμή μου λείπει από το Vanilla Android και θέλω να ενσωματωθεί στο Android 6.0, είναι κάποια υλοποίηση MultiWindow. Ναι, ξέρω, με το Xposed και το xfloating window ή αντίστοιχα modules, ή κάποιες Custom ROMs μπορώ να έχω αντίστοιχη χρηστικότητα. Θέλω όμως να ενσωματωθεί στο Android 6.0 για να τα χρησιμοποιεί και ο μέσος χρήστης -το οποίο προφανώς θα αφορά και όλες τις Android 6.0 συσκευές-.
Αντί επιλόγου
Κάθε Android-er σε κάποια φάση πρέπει να αποκτήσει ένα Nexus για να δοκιμάσει την εμπειρία χρήσης που αυτά προσφέρουν. Δεν λέω ότι απαραίτητα θα τον ικανοποιήσει, αλλά σίγουρα είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσει.