Όταν οι αναβαθμίσεις κάποιων Android συσκευών δεν σταματάνε ποτέ
- Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2014 15:11
Στον κόσμο του Android συχνά ακούγονται ερωτήσεις του στυλ "θα αναβαθμιστεί η συσκευή μου στην τάδε έκδοση?", ή "πότε θα βγει το Update για την τάδε συσκευή"?
Η αλήθεια φυσικά είναι μία: αν θες αναβαθμίσεις για πάντα, παίρνεις Nexus, ή γενικά συσκευή με υποστηριζόμενο SoC και ξεκλείδωτο bootloader.
Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο είναι το χθεσινό φλασάρισμα μίας Android 4.4-based ROM σε ένα Nexus S. Να θυμήσω ότι το Nexus S (crespo) είναι μία Android συσκευή με μονοπύρηνο επεξεργαστή στο 1Ghz και 384MB RAM διαθέσιμα στο λειτουργικό.
Η συσκευή κυκλοφόρησε το 2010 με Android 2.3 και φτάνουμε σήμερα στο τέλος του 2014 να τρέχει την νεότερη έκδοση του Android, 4.4 KitKat, έχοντας -προφανώς- περάσει και από όλες τις ενδιάμεσες major εκδόσεις (4.0, 4.1, 4.2, 4.3).
Επίσης μεταξύ κάθε major update (π.χ. από 4.3 σε 4.4) υπήρχαν και εκατοντάδες minor, με μικρές προσθήκες ή bug fixes. Το Nexus S λοιπόν, μπορεί για Samsung-Google σταμάτησε στο 4.1, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τρέχει απροβλημάτιστα μέχρι και το 4.4 (και -πιθανότατα- προσεχώς και L).
Συν τοις άλλοις, ο χρήστης είχε και έχει δυνατότητα επιλογής από δεκάδες ROMs για την συσκευή του, η κάθε μία εκ των οποίων προέρχεται κατά βάθος από την ίδια "βάση" (τον κώδικα του AOSP) αλλά περιέχει πολλές επιπλέον δυνατότητες και αλλαγές.
Στις Custom ROMs τα Nexus έχουν πάντα την τιμητική τους από την κοινότητα των developers, παρέχοντας για αυτά άψογες απροβλημάτιστες εκδόσεις. Σε αυτό συμβάλλει φυσικά και το γεγονός ότι έρχονται με ξεκλειδώσιμους bootloaders και δεν χρειάζεται να πρέπει να βρεθεί κάποιο root exploit για να γράψουμε στα partitions συστήματος.
Γυρίζοντας όμως στο χθεσινό φλασάρισμα, δοκίμασα αρκετές ROMs για το Nexus S (και την αγαπημένη μου CM11 φυσικά) αλλά κατέληξα στην SlimROM μαζί με ένα πακέτο με μόνο τα απαραίτητα gApps. (και αν φυσικά θελήσουμε παραπάνω gApps, τα κατεβάζουμε από το Google Play)
Η SlimROM είναι βασισμένη στην CM, αλλά πολύ πιο ελαφριά. Αυτό σε συνδιασμό με την καλύτερη διαχείριση μνήμης στο Android 4.4, έκανε το μονοπύρηνο κινητό του 2010 με τα 384MB RAM να "πετάει".