CyanogenMod: αναλυτικό review, τι προσφέρει η αγαπημένη μας ROM
- Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 18:28
Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν γενικά περί Custom ROMs, αλλά και το πώς μπορούμε να τις εγκαταστήσουμε στην συσκευή μας.
Σήμερα θα παρουσιάσουμε την τελευταία έκδοση της CyanogenMod (10.2), και θα δείξουμε αναλυτικά τι προσφέρει σε σχέση με το "καθαρό Android" (AOSP).
Εμφάνιση
Η CyanogenMod βασίζεται στο καθαρό Android, και μοιάζει εμφανισιακά με αυτό. Προσωπικά το καθαρό Android εμένα μου αρέσει, αν και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου.
Μόλις κάποιος αρχίσει να χρησιμοποιεί την ROM, θα αρχίσει να βρίσκει διαφορές σε σχέση με την εργοστασιακή, όπως την δυνατότητα για μετονομασία των εφαρμογών, αλλαγή μεγέθους στα Widgets, αλλά και και κάποια Wallpapers σε ξεχωριστή κατηγορία.
Επίσης σύντομα ο μέσος χρήστης θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποιες έξτρα εφαρμογές και Widgets προεγκατεστημένα, τα οποία θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.
Εφαρμογές
Η CyanogenMod 10.2 έχει κάποια προεγκατεστημένα Apps που δεν βρίσκουμε στο AOSP, αλλά και κάποιες παραμετροποιημένες εκδόσεις εφαρμογών ώστε να τους δοθούν περισσότερες δυνατότητες.
Πάμε να τις δούμε αναλυτικά:
File Manager
Έχουμε μία προεγκατεστημένη εφαρμογή διαχείρισης αρχείων που αναπτύχθηκε από την ομάδα του CM. Προσφέρει οτιδήποτε λειτουργία θα μπορούσαμε να χρειαστούμε από έναν File Manager (μέχρι και root δυνατότητες, οπότε δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε ξεχωριστά τον Root Explorer).
Focal
Το Focal είναι μία εφαρμογή κάμερας, η οποία προσφέρει πλήθος ρυθμίσεων, και άψογη εμφάνιση.
Apollo
Ο Apollo είναι ο Music Player της ROM. Στο παρελθόν τον είχαμε δει να εμφανίζεται στο Google Play, αλλά αργότερα αφαιρέθηκε. Επίσης έρχεται μαζί με πλήθος χρήσιμων Widgets.
DSP Manager
Η εφαρμογή DSP Manager φροντίζει για την ακουστική αρτιότητα. Μας δίνει ένα πληρέστατο Equaliser, αλλά και άλλες δυνατότητες όπως συμπίεση ήχου, ή ενίσχυση μπάσου.
Messaging
Η εφαρμογή μηνυμάτων στο CyanogenMod μοιάζει εξ' αρχής ολόιδια με την "εργοστασιακή" στο AOSP. Κι όμως, μέσα θα βρούμε πλήθος δυνατοτήτων. Εμείς έχουμε λατρέψει το γεγονός ότι μπορούμε να πληκτρολογούμε ολόκληρη απάντηση, κάνοντας απλά ένα Gesture.
Επίσης μας άρεσε και το Quick Message Popup, για ακόμα γρηγορότερη απάντηση στα μηνύματα που λαμβάνουμε.
Ρυθμίσεις
Η δύναμη όμως της ROM, φαίνεται κυρίως από την δυνατότητα παραμετροποίησης που προσφέρει.
Launcher (Trebuchet)
Από τα Settings πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις του Launcher (ο οποίος ονομάζεται Trebuchet), όπου μπορούμε να ορίσουμε πόσες αρχικές οθόνες θέλουμε, πόσα εικονίδια να έχει η καθεμία, αν θα εμφανίζεται το search bar στην κορυφή, με τι "εφέ" να εναλλάσσονται οι οθόνες, αν θέλουμε να "κρύψουμε" κάποια εφαρμογή από το App Drawer και πολλά ακόμα!
Οθόνη κλειδώματος (Lockscreen)
Εξ' αρχής παρατηρούμε ότι η οθόνη κλειδώματος είναι διαφορετική απ' ότι στο "stock" Android, το ακόμα καλύτερο όμως είναι ότι μπορούμε να την "αλλάξουμε" βάσει των αναγκών μας, ακριβώς όπως μας βολεύει.
Θέματα (Themes)
Και φυσικά ο Launcher του CyanogenMod υποστηρίζει πλήθος θεμάτων που μπορούμε να κατεβάσουμε από το Google Play (ή από διάφορα threads στο xda), ώστε να κάνουμε την συσκευή μας αγνώριστη!
Πραγματικά δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την εμφάνιση.
Σας αρέσει το UI της Sony? Μπορείτε να το έχετε. Σας αρέσει το TouchWiz της Samsung? Μπορείτε να το έχετε και πάλι. Θέλετε κάτι τελείως διαφορετικό? Ευχαρίστως!
Interface
Στο υπομενού Interface στις Ρυθμίσεις, θα βρούμε και πάλι πλήθος επιλογών. Μπορούμε να ελέγξουμε κυριολεκτικά όλες τις παραμέτρους στην Notification Bar, όπως τι εικονίδιο θέλουμε για την μπαταρία, το ρολόι, ή το WiFi, ή ακόμα να έχουμε την επιλογή να ελέγξουμε την φωτεινότητα, κάνοντας "slide" σε αυτήν.
Μία όμως "ρύθμιση" στην οποία θέλω να σταθώ είναι τα Pie Controls (τα οποία πρωτοείδαμε στην ROM Paranoid Android και στην συνέχεια ενσωματώθηκαν και στην CyanogenMod).
Σας ενοχλούν τα εικονικά κουμπιά στο κάτω μέρος της οθόνης σας? Πλέον μπορείτε να τα εξαφανίσετε, μεγαλώνοντας το Desktop σας. Έπειτα όταν τα χρειάζεστε κάνετε το Slide που έχετε ορίσει, και εμφανίζονται πάνω από την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε.
Σημείωση, αφού τα ενεργοποιήσουμε στις ρυθμίσεις, πρέπει να ενεργοποιήσουμε και το Expanded Desktop, και μετά να το επιλέξουμε και από το Power Button.
Επίσης έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε πoια γρήγορα toggles να εμφανίζονται στο κατέβασμα της Notification Bar. Το καλύτερο όμως είναι ότι π.χ. το toggle της κάμερας, είναι διαδραστικό.
Τι σημαίνει αυτό? Ότι αν το προσθέσουμε, μετά θα μπορούμε να βγάλουμε φωτογραφίες (κανονικά με viefinder), απλά κατεβάζοντας την Notification Bar, και επιλέγοντάς το.
Ήχοι
Φυσικά και στο υπομενού "ήχοι" βλέπουμε ότι η ομάδα του CyanogeMod φρόντισε τα πάντα, όπως το να μπορούμε να ορίσουμε Quiet Hours, ή διαφορετικά επίπεδα ήχων αναλόγως αν είναι ειδοποίηση ή ξυπνητήρι.
Άλλα
Φυσικά δεν είναι δυνατό να αναφέρουμε όλες τις λεπτομέριες που έχει φροντίσει η ομάδα, αλλά ένδειξη της δουλειάς που έχει γίνει είναι ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε μέχρι και το Calibration των χρωμάτων, την "ένταση" της δόνησης, αλλά και να "ξεκινάει" η εφαρμογή της Μουσικής μόλις συνδέουμε ακουστικά.
Η παραμετροποιησιμότητα στα καλύτερά της λοιπόν.
Ασφάλεια
Η ομάδα του CyanogenMod φροντίζει για την ασφάλεια των συσκευών μας, και των προσωπικών μας δεδομένων.
Συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις ασφαλείας μπορούμε να βρούμε επιλογές για να ορίσουμε "Pattern" 6x6 για το ξεκλείδωμα, αλλά και το άψογο "Privacy Guard" ώστε να αποτρέψουμε εφαρμογές που ζητάνε παράλογα Permissions να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα "Blacklist" για "ενοχλητικές επαφές", αλλά και να blockαριστεί αυτόματα κάποια εφαρμογή αν πάει να στείλει μόνη της πολλά SMS σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ταχύτητα, απόδοση και Root
Ένα θετικό που παρουσιάζουν οι Custom ROMs γενικά, είναι η ταχύτητά τους, και κατά συνέπεια η αυξημένη αυτονομία που προσφέρουν. Το CyanogenMod έχει φτιαχτεί με βάση την ταχύτητα και την λειτουργικότητα, το οποίο είναι ένας λόγος που το προτιμάω.
Να αναφέρω ότι είναι εξ' αρχής Rooted, και διαχείριση στις εφαρμογές που έχουμε επιτρέψει Root πρόσβαση γίνεται μέσω των Ρυθμίσεων, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή εφαρμογή.
Ακόμα υπάρχει πλήθος ρυθμίσεων για προχωρημένους, ώστε να αλλάξουμε τον Governor ή τον I/O scheduler.
Αναβαθμίσεις
Τώρα που δεν έχω πια εργοστασιακό Android, πώς κάνω τις αναβαθμίσεις? Η ομάδα του CyanogenMod το έχει φροντίσει, επιτρέποντας απευθείας πανεύκολες αναβαθμίσεις από τους Server της.
Προφανώς όταν αναβαθμίζετε το CyanogenMod, κατεβάζετε την τελευταία έκδοσή του, και δεν επιστρέφετε στο "εργοστασιακό" Android.
Το Update πάντως γίνεται πανεύκολα μέσω του About Phone->CyanogenMod Updates
Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!
Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+