Ήταν το iPhone το πρώτο Smartphone που κυκλοφόρησε?
- Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 15:00
Αυτές τις μέρες το iOS έχει την τιμητική του, και εμείς ως λάτρεις της τεχνολογίας παρακολουθήσαμε αναλυτικά την παρουσίασή του για να διαπιστώσουμε ότι δεν προσφέρει απολύτως καμία καινοτομία.
Έχει όμως καινοτομήσει η Apple στο παρελθόν, με το πρώτο iPhone? Ήταν το πρώτο iPhone, το πρώτο Smartphone?
Οι δύο παραπάνω προτάσεις χρησιμοποιούνται συχνά από "λάτρεις" της mobile πλατφόρμας της Apple, χωρίς όμως να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ποιο ήταν πραγματικά το πρώτο Smartphone?
IBM Simon
Η ιδέα μίας φορητής συσκευής που δεν παίρνει απλά τηλέφωνα αλλά έχει και λοιπές δυνατότητες δεν είναι νέα. Για την ακρίβεια από το 1992 οι πρώτοι κατασκευαστές προσπαθούσαν να το πετύχουν.
Από πολλούς το IBM Simon θεωρείται το πρώτο Smartphone στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διέθετε οθόνη αφής, και μπορούσε να δεχτεί κάρτες PCMCIA για να εγκαταστήσεις εφαρμογές στην μνήμη του κινητού. Οι εφαρμογές του περιλάμβαναν e-mail client, παιχνίδια, σημειωματάριο κτλ.
Nokia 9000 Communicator
Το 1996 ήρθε η σειρά 9000 Communicator της Nokia. Έτρεχε το λειτουργικό GEOS v3, και έδινε στον χρήστη μέχρι και την δυνατότητα για Browsing και e-mail. Και φυσικά τονίζω ότι μιλάμε για το 1996, εποχές που το Internet και το e-mail ήταν για "λίγους".
Ericsson GS 88 "Penelope"
Η πρώτη συσκευή για το οποίο χρησιμοποιήθηκε η ορολογία "Smart Phone" ήταν το Ericsson GS 88 "Penelope" το 1997. Συσκευή η οποία διέθετε θύρα υπερύθρων για ασύρματη επικοινωνία, Wap Browser, E-mail client, κτλ.
Palm και Kyocera 6035
Φυσικά σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε την σειρά Pilot της Palm την οποία είδαμε λίγο πριν το 2000. Προσέφεραν πλήθος εφαρμογών και δυνατοτήτων, αλλά όχι ακόμα δυνατότητα κλήσεων, κάτι το οποίο "άλλαξε" σύντομα.
Το 2001 το Palm Kyocera 6035 έδινε και δυνατότητα κλήσεων.
Nokia 7650
Το Nokia 7650 κυκλοφόρησε το 2002. Ήμουν από τους πρώτους στην Ελλάδα που το απέκτησα, μία φανταστική συσκευή με έγχρωμη οθόνη, bluetooth, υπέρυθρες, κάμερα, mms, browser, e-mail, και πολλές ακόμα δυνατότητες.
Έτρεχε Symbian OS και χάρη σε αυτό υπήρχαν πλήθος εφαρμογών που μπορούσες να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις. Ακόμα θυμάμαι π.χ. το IrRemote, μία εφαρμογή που εκμεταλλευόταν την θύρα υπερύθρων της συσκευής, και να την κάνεις τηλεκοντρόλ για τηλεόραση, ραδιόφωνο κτλ.
Θυμάμαι είχε μέχρι και αισθητήρα proximity, ώστε να απενεργοποιεί το μεγάφωνο όταν πλησίαζες την συσκευή στο αυτί σου!
HP iPAQ h6315
Το 2004 κυκλοφόρησε το HP iPaq h6315, μία συσκευή που συνδύαζε προηγούμενο μοντέλο της HP (HP 2215) με δυνατότητες κλήσεων.
Διέθετε οθόνη αφής, κάμερα, WiFi, Bluetooth, υπέρυθρες, επέκταση μνήμης με κάρτες SD, και προφανώς χάρη στα Windows Mobile 2003 μπορούσες να εγκαταστήσεις και έτρεχε εφαρμογές όπως Word, Excel, Outlook κτλ.
Nokia 6110 navigator, Nokia N95, Βlackberry 8830
Πολλές ξεχωριστές συσκευές κυκλοφόρησαν το 2007 που βοήθησαν στην τεχνολογική πρόοδο, και είναι αδύνατο να τις καλύψουμε όλες.
Μερικές από τις οποίες: Nokia 6110 navigator, Nokia N95, Βlackberry 8830.
iPhone και iOS
Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε το 2007. Ήταν μία συσκευή με multitouch οθόνη αφής. Το κινητό δεν είχε 3G, το οποίο ήταν "στάνταρ" για τα "Smartphones" της εποχής. Επίσης ΔΕΝ μπορούσες να εγκαταστήσεις εφαρμογές. (Κάτι το οποίο κάνει για πολλούς το πρώτο iPhone να μην μπορεί να θεωρηθεί Smartphone).
Χάρη στο jaibreak, και στην δουλειά ανεξάρτητων προγραμματιστών (άρα όχι της Apple) κάποιοι τα κατάφεραν, εγκαθιστώντας native εφαρμογές στην συσκευή, το οποίο παρουσιάστηκε και επίσημα στην επόμενη γενιά της συσκευής, τον Ιούλιο του 2008.
HTC Dream και Android
Μαντέψτε τι άλλο κυκλοφόρησε το 2008! Το πρώτο Android κινητό, το HTC Dream. Προφανώς εδώ είχαμε από την αρχή δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών, Android Market, αλλά και Markets για downloads μουσικής σε ορισμένες χώρες. Από άποψης τεχνικών χαρακτηριστικών είχε και 3G, κάτι το οποίο το πρώτο iPhone όπως ξαναείπαμε ΔΕΝ είχε.
Galaxy, Lumia, κτλ
Και φυσικά η πρόοδος συνεχίστηκε, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με αρχή το HTC Dream τα Android κινητά συνέχισαν να εξελίσσονται, κάποια εκ των οποίων να δίνουν πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά.
Επίσης το ίδιο και συσκευές της Nokia, με την σειρά Lumia αλλά και άλλα κινητά και mobile λειτουργικά.
Συμπέρασμα
Σίγουρα το iPhone δεν ήταν το πρώτο Smartphone. Ήταν ένας ακόμα συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους 1000άδες που χρειάστηκαν για να έχουμε σήμερα Smartphones στα χέρια μας.
Το Nokia 7650 ή το HP iPaq h6315 ήταν πολύ πιο σημαντικές συσκευές στην εξέλιξη των έξυπνων συσκευών απ ότι το πρώτο iPhone, το οποίο τονίζουμε για μία ακόμα φορά ΔΕΝ θεωρείται Smartphone με την σημερινή έννοια καθότι δεν είχε δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών.
Παρ' όλα αυτα πραγματικά, έχει καμία αξία επιχειρήματος, το ποιος κατασκευάσε το πρώτο Smartphone? Προφανώς όχι. Με την ίδια λογική η Motorola κατασκεύασε το πρώτο τηλέφωνο, άρα είναι η καλύτερη, το οποίο προφανώς δεν ισχύει.
Σημασία έχει ποιο Smartphone σήμερα προσφέρει τις περισσότερες δυνατότητες, και τους λιγότερους περιορισμούς.
Το iPhone ήταν μία συσκευή για την οποία πραγματοποιήθηκε καταπληκτικό marketing και προβλήθηκε ως καινοτόμα, ενώ στην ουσία δεν ήταν. Ήταν απλά ένας ακόμα συνδετικός κρίκος, ο οποίος όμως έγινε γνωστός χάρη στο Marketing, και στον φανατισμό των χρηστών τον οποίο η Apple είχε εξασφαλίσει από πριν.
Πιστεύω ότι είναι σαφές σε όλους ότι οι "στρογγυλεμένες γωνίες σε κινητό" δεν είναι καινοτομία, ενώ αντίθετα η εισαγωγή κάμερας ή το WiFi ήταν!
Η Apple δηλαδή "αντέγραψε" την χρήση WiFi ή κάμερας στο κινητό, αλλά οι στρογγυλεμένες γωνίες ή το "Slide to Unlock" δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από κανέναν άλλο, καθότι αποτελούν "καινοτομίες" για το μικρό μυαλό κάποιων.
Εμείς τονίσαμε ότι η Apple έκανε πολύ καλά και αντέγραψε το Android στο iOS 7, γιατί έτσι κατάφερε να βελτιώσει ουσιαστικά το κινητό της και το λειτουργικό της. Αλλά σίγουρα μετά είναι επιεικώς απαράδεκτο να κάνει μηνύσεις γιατί "της αντιγράφουν τις στρογγυλεμένες άκρες".
Αφήστε την τεχνολογία να εξελιχθεί.
Την επόμενη φορά που κάποιος σου πει "η Apple έφτιαξε το Smartphone" κάνε έναν κόπο και στείλτου αυτό το άρθρο.
Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!
Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+