Φτιάχνοντας ένα Έξυπνο Σπίτι, και έλεγχος από το Android (μέρος 10ο)

android smart home

Στο προηγούμενο μέρος είδαμε πώς ελέγχουμε μία A/C συσκευή από το Android. Την ανοίξαμε, κόψαμε τα καλώδια τροφοδοσίας, απογυμνώσαμε τις άκρες τους, και τις συνδέσαμε στο A/C Relay που τοποθετήσαμε μέσα στην βάση του.

Σήμερα θα δούμε μία εναλλακτική προσέγγιση, η οποία θα μας χρησιμέψει σε πολλών ειδών συσκευές: να βάλουμε το Relay στον διακόπτη.

Τι θα κάνουμε σε αυτό το βήμα

Σήμερα θα δούμε μία διαφορετική υλοποίηση που θα μας χρησιμέψει σε κάποιες ηλεκτρικές συσκευές: Να συνδέσουμε το A/C Relay στον διακόπτη της συσκευής, το οποίο χρειαζόμαστε για να την ελέγξουμε από το Android.

 

Προειδοποιήσεις και Κίνδυνοι

Όλες οι προειδοποιήσεις που είδαμε στο προηγούμενο μέρος ισχύουν και εδώ, το A.C. ρεύμα της ΔΕΗ είναι επικίνδυνο και μπορεί να σκοτώσει.

Μην επιχειρήσετε τίποτα από τα παρακάτω αν δεν είστε 100% σίγουρος ότι ξέρετε τι κάνετε. Δεν φέρω καμία ευθύνη για ό,τι προκληθεί από την ανάγνωση του παρακάτω οδηγού.

  • warning-ac-voltage

 

Γιατί να βάλω το Relay στον διακόπτη;

Στο προηγούμενο βήμα είδαμε να ενσωματώνουμε το Relay στο εσωτερικό της συσκευής. Ανοίξαμε το κάτω μέρος της και παρακάμψαμε το καλώδιo φάσης, κόβοντάς το και συνδέοντάς το με το Relay.

Σε κάποιες συσκευές υπάρχει η εναλλακτική να το συνδέσουμε στον διακόπτη. Η τακτική αυτή είναι αρκετά πιο εύκολη, καθότι τα καλώδια είναι ήδη "κομμένα" με τις άκρες τους απογυμνωμένες, και πολλές φορές το relay χωράει και μέσα στην πλαστική θήκη του διακόπτη.

Η μόνη εμφανισιακή διαφορά στην συσκευή, θα είναι το σετ των τριών μικρών καλωδίων χαμηλής τάσης που θα φεύγουν από τον διακόπτη και θα πηγαίνουν στην "βάση" του έξυπνου σπιτιού, στο Arduino.

  • relay-inside-switch-case

 

Πώς συνδέω το Relay στον διακόπτη μίας ηλεκτρικής συσκευής;

Η λογική είναι παρόμοια με αυτήν που είδαμε στο προηγούμενο μέρος.

Αρχικα αποσυνδέω την συσκευή από την τροφοδοσία. Στην συνέχεια ανοίγω την θήκη του διακόπτη (συνήθως είναι απλά 2 βίδες), και αφαιρώ τον μηχανισμό.

  • switch-1
  • switch-2

Έπειτα για συγκεκριμένη τοποθέτηση του φις, βρίσκω το καλώδιο φάσης και το neutral. (απαιτεί σύνδεση τροφοδοσίας, αν δεν είστε 100% σίγουροι καλέστε ηλεκτρολόγο)

Έπειτα πρέπει να "παρακάμψουμε" το καλώδιο φάσης, το οποίο συνδέουμε στο Relay. Το καλώδιο το οποίο "έρχεται" από την πρίζα, το συνδέω στο "NO", ενώ αυτό που πηγαίνει στην συσκευή το συνδέω στο "COM".

Στην συνέχεια τοποθετώ το Relay μέσα στο πλαστικό του διακόπτη και το ασφαλίζω.

  • install-ac-relay-1
  • install-ac-relay-2

 

Σύνδεση με το Arduino

Το Relay συνδέεται με 3 καλώδια στο Arduino. Το μαύρο καλώδιο το συνδέω στο PIN GND, το πράσινο στο PIN τροφοδοσίας +5V, ενώ το κόκκινο στο PIN 6 το οποίο θα λειτουργεί ως Trigger.

Όταν ορίζουμε την κατάσταση του PIN6 ως "HIGH", το οποίο δίνει +5V, το Relay κλείνει το κύκλωμα, άρα αρχιζει να λειτουργεί η συσκευή μας. Αντίθετα ορίζοντας την κατάστασή του ώς "LOW", το Relay ανοίγει το κύκλωμα, και η συσκευή μας απενεργοποιείται.

  • arduino-relay-connection

Έλεγχος από το Android

Η Android εφαρμογή μας παραμένει όπως έχει και στα προηγούμενα βήματα. Θυμίζω ότι η λογική είναι η εξής:

Η εφαρμογή μας στέλνει δεδομένα στον HTTP Server που έχουμε στήσει στο Arduino με την Ethernet Shield.

Όταν ο Server λάβει συγκεκριμένες εντολές, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί την τάση στο PIN 6. Τέλος, την τάση αυτή την οδηγούμε στο Relay, που έχουμε συνδέσει στο εσωτερικό, ή στον διακόπτη της συσκευής.

  • android-arduino-project-1
  • android-arduino-project-2

 

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte