5 Fails του Android που έχουμε δει μέχρι σήμερα

android mistakes

Στο παρελθόν έχω κατηγορηθεί ότι είμαι Android Fanboy, οπότε σήμερα θα δούμε ένα διαφορετικό άρθρο.

Αντί λοιπόν να αναφέρουμε τα φανταστικά πράγματα που μπορεί να κάνει το Android, θα αναφέρουμε 5 μεγάλα Fails που έχουμε δει σε Android συσκευές.

Αναβαθμίσεις

Φυσικά δεν αναφέρομαι στις Nexus συσκευές με άριστη πολιτική αναβαθμίσεων. Πέραν των Nexus συσκευεών, κάποιες εταιρείες που τα πηγαίνουν πολύ καλά σε αυτό τον τομέα (βλ. Samsung) , άλλες μέτρια (βλ. Sony) και άλλες έχουν δώσει το κακό όνομα στο Android.

Θα γίνω λίγο "γραφικός" και θα αναφέρω ως παράδειγμα το Atrix, το 2X, ή και τα One V και Desire C.

Φυσικά πριν πει κάποιος "το iPhone 4 έχει πάρει το τελευταίο iOS", να αναφέρω ότι οι αναβαθμίσεις της Apple δεν έχουν προσφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή εδώ και χρόνια, και θυμίζουν αναβαθμίσεις εφαρμογών, και όχι αναβάθμιση λειτουργικού.

 

Προεγκατεστημένες εφαρμογές (a.k.a. bloatware) και λοιπά

Οι κατασκευαστές έχουν την κακιά συνήθεια να εγκαθιστούν ένα σωρό "άχρηστες" εφαρμογές στις συσκευές τους. Το ίδιο και οι διάφορες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες και από μεριάς τους κάνουν το ίδιο.

Ναι λοιπόν, δεν θέλω ούτε εφαρμογές Vodafone στην συσκευή μου, ούτε boot animation "Cosmote, ο κόσμος μας, εσύ" στο ZTE Grand X IN.

Σημειώνω ότι για να τις σβήσουμε απαιτείται Root, και έχω γράψει σχετικό οδηγό εδώ.

 

UIs/Custom Themes κατασκευαστών

Οι κατασκευαστές έχουν την κακιά συνήθεια να σπαταλάνε χρήματα για ανάπτυξη διαφόρων Custom UIs, τα οποία στο τέλος "χειροτερεύουν" την εμπειρία χρήσης αντί να την βελτιώνουν.

Βαραίνουν το λειτουργικό χωρίς λόγο, καταναλώνοντας πόρους απ' την συσκευή μας το οποίο στην συνέχεια έχει αντίκτυπο στην απόδοσή της και στην αυτονομία της.

Όσοι κατασκευαστές θέλουν να προσφέρουν κάτι "νέο" στο Android, ας δοκιμάσουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό (το multiwindow για παράδειγμα ήταν σωστή επιλογή) και όχι ένα άχρηστο και βαρύ UI/theme.

Θέλω τα HTC Sense, TouchWiz, Motoblur ή οτιδήποτε σχετικό, να προσφέρουν νέες δυνατότητες που δεν έχει το Stock Android.

 

Οι κατασκευαστές να παραβιάζουν την GPL

Το Android πατάει πάνω στον πυρήνα του Linux, ο οποίος είναι υπό την άδεια GPL. Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν πλήρη λειτουργικά kernel sources ΠΡΙΝ διαθέσουν μία συσκευή στην αγορά.

Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν το κάνουν, είτε διαθέτουν ημιτελή/μη λειτουργικά sources παραβιάζοντας την GPL.

Κάτι τέτοιο έχει ως συνέπεια να μην έχουμε πλήρως λειτουργικές Custom Roms. Φυσικά να αναφέρουμε ότι η Sony είναι από τους ελάχιστους κατασκευαστές που σέβονται την GPL.

 

Συσκευές χωρίς Google Play

Ότι χειρότερο όσον αφορά την εμπειρία χρήσης είναι οι συσκευές χωρίς Google Play. Πολλές Κινέζικες συσκευές (ακόμα κι αν αυτές γίνουν "rebrand" ως Turbo-X ή Crypto) έρχονται χωρίς το Market της Googe, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην χρήση της συσκευής.

Γίνεται να μην ξαναδούμε τέτοιες συσκευές? Ευχαριστώ!

  • android-mistake

Τέλος να αναφέρω ότι στην ομάδα του greeceandroid.gr έχουμε δοκιμάσει όλες τις mobile πλατφόρμες εκτενώς, και δοκιμάζουμε και όλες τις καινούριες από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους μέχρι τις τελικές εκδόσεις.

Για παράδειγμα δοκιμάσαμε το BB10 από το πρώτο Dev Unit, στην συνέχεια στο Dev Alpha B,  και τέλος στο Z10. Όταν δεν έχουμε δυνατότητα να αποκτήσουμε Dev συσκευές, πριν την κυκλοφορία της τελικής συσκευής δοκιμάζουμε τις δυνατότητες του λειτουργικού από το SDK όπως κάναμε στο Tizen.

Οπότε όχι, δεν είμαστε fanboys του Android, απλά αγαπάμε την τεχνολογία.

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte