Η MediaTek σκοπεύει να υποστηρίξει την Open Source κοινότητα
- Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 15:18
Αν έχετε κάποια συσκευή με MediaTek SoC, και έχετε προσπαθήσει να βρείτε Custom Roms και Kernels γι' αυτήν, θα έχετε διαπιστώσει ότι -σχεδόν- δεν υπάρχει τίποτα!
Η έλλειψη του κώδικα για τον πυρήνα τέτοιων συσκευών κάνει την ανάπτυξη ROMs για αυτές πάρα πάρα πολύ δύσκολη πρακτικά αδύνατη.
Περί Open Source αδειών
Ο βασικός κώδικας του Android (AOSP) είναι υπό μία από τις πιο ελεύθερες άδειες στον κόσμο του Open Source, την Apache Licence. (Μην μπλέξουμε το Public Domain) Παρ' όλα αυτά μιας και το Android χρησιμοποιεί τον Linux Kernel (ο οποίος είναι υπό την GPLv2), αυτό προϋποθέτει κάθε υλοποίησή του να δίνεται μαζί με τον κώδικά της.
Δηλαδή όλες οι εταιρείες που παράγουν SoCs, και παραμετροποιούν τον Linux Kernel καταλλήλως με Drivers, Libraries κτλ, είναι υποχρεωμένες βάσει του GPLv2 να δίνουν λειτουργικά Sources (ή με πιο απλά λόγια, κώδικα που να κάνει compile και να δουλεύει).
Γιατί όμως στην Open Source κοινότητα δεν δίνονται τα Kernel Sources?
Ο βασικός λόγος αφορά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένες να δίνουν τα Kernel Sources στον "πελάτη" τους (όπου πελάτης της MediaTek/Qualcomm/Nvidia είναι οι Samsung/Sony/LG/Motorola κτλ) και ΌΧΙ σε εμάς τους καταναλωτες.
Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι κατασκευαστές SoCs (λέγε με Qualcomm) ακολουθούν μία πιο Open λογική, δίνοντας τον κώδικα του Kernel σε όλους μέσω του Project Aurora.
Κάτι τέτοιο βοηθάει και τους 3ους developers να φτιάχνουν Roms και Kernels, αλλά και την ίδια την Qualcomm να βελτιώνει την πυρήνα της καθώς οι 3οι devs μπορούν να ανεβάσουν patches (και να τα εγκρίνει αν τα κρίνει σωστά η εταιρεία).
Γυρίζοντας όμως το θέμα πάλι στην MediaTek, η εταιρεία δεσμεύτηκε κατά την διάρκεια της Computex 2014 να γίνει πιο "φιλική" στην κοινότητα των Developers, παρέχοντάς μας τα απαραίτητα εργαλεία για να δουλέψουμε σε συσκευές με SoCs της.
Το όλο εγχείρημα θα γίνει υπό το όνομα MediaTek Labs και η δήλωση του επικεφαλής Marketing της εταιρείας, δείχνει να έχουν πιάσει το νόημα:
Δεν είμαι αφελής, γνωρίζω καλά ότι μία δέσμευση (ή ανακοίνωση) δεν σημαίνει -αναγκαστικά- και τήρησή της (όπως -δυστυχώς- μας απέδειξε η Samsung). Επίσης σίγουρα η MediaTek θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά ώστε να "φτιάξει" το όνομά της στην Open Source κοινότητα.
Παρ' όλα αυτά θα ήμουν άδικος αν δεν αναγνώριζα ότι η εταιρεία έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον σωστό δρόμο, και αναμένουμε και την συνέχεια.