Πώς βλέπω αν ένα Android app είναι καλογραμμένο ή κακογραμμένο
- Σάββατο, 06 Ιουλίου 2013 14:45
Συνεχίζουμε τα "ξεχωριστά" άρθρα μας, και σήμερα θα αναλύσουμε πώς μπορεί να δει ένας developer, αλλά και ένας χρήστης, πόσο βελτιστοποιημένη είναι μία εφαρμογή.
Η βελτιστοποίηση ενός Android app, (optimization) είναι κάτι που αφορά όλους μας, καθότι "κακογραμμένες" εφαρμογές έχουν αντίκτυπο και στην ταχύτητα εκτέλεσής της, αλλά και στην μπαταρία.
Android εφαρμογές και βελτιστοποίηση
Ένα από τα κριτήρια για το κατά πόσον μία εφαρμογή είναι "optimized", αποτελεί το αν η GPU αναγκάζεται να "σχεδιάσει" κάποιο στοιχείο παραπάνω από μία φορές, το λεγόμενο και ως GPU Overdraw.
Το Android 4.2 μας δίνει ένα ακόμα "εργαλείο" για να εντοπίσουμε τα "Overdraws". Πηγαίνουμε στο About της Android 4.2 συσκευής μας, και κάνουμε κλικ μέχρι να ενεργοποιηθούν τα Developer Options.
Στην συνέχεια τσεκάρουμε την επιλογή Show GPU Overdraw.
Στην συνέχεια κάνουμε kill τα activities της εφαρμογής που θέλουμε να μελετήσουμε, και τα ξανατρέχουμε!
Θα παρατηρήσουμε ότι κάτι "χρώματα" εμφανίζονται στις εφαρμογές μας. Τα χρώματα αυτά σημαίνουν το εξής:
Κανένα χρώμα: Το pixel σχεδιάστηκε μόνο μία φορά, μπράβο στον developer
Μπλε: Το pixel σχεδιάστηκε 2 φορές, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αποδεκτό. Δεν χρειάζεται, δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με βελτιστοποίηση.
Πράσινο: Το pixel σχεδιάστηκε 3 φορές. Αποδεκτό και πάλι, ακόμα και σε "μεσαίου" μεγέθους Components.
Ανοιχτό κόκκινο: Το pixel σχεδιάστηκε 4 φορές. Η εφαρμογή μπορεί να δεχτεί βελτιστοποίηση. Αποδεκτό μόνο σε πολύ μικρή "επιφάνεια".
Σκούρο κόκκινο: Το pixel σχεδιάστηκε 5 (ή και παραπάνω) φορές. Κάτι τέτοιο είναι λάθος, φτιάξτο!
Παίρνουμε για παράδειγμα την εφαρμογή "Settings" (Ρυθμίσεις). Διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μία άριστα βελτιστοποιημένη εφαρμογή.
Η εφαρμογή του Google Plus από την άλλη είναι και αυτή βελτιστοποιημένη σε μεγάλο βαθμό. Εδώ όμως παρατηρούμε και κάποιες ατέλειες:
Η εφαρμογή του Google Play πάλι είναι αρκετά "καλογραμμένη" με πολλά overdraws να γίνονται μόνο στα "ratings" των εφαρμογών.
Το Gmail είναι άψογο:
Για τέλος σας κρατάμε, το χειρότερο.. Με την εφαρμογή του Facebook να είναι κακογραμμένη και τα overdraws να είναι συνεχή και πολλά. Πρέπει να δεχθεί βελτιοστοποιήσεις, άμεσα!
Σε πρώτη φάση κρατάμε τα points που είπαμε παραπάνω, και σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε και την χρήση άλλων εργαλείων, καθώς και την μέθοδο αντιμετώπισης των overdraws, αλλά και γενικά του optimization των εφαρμογών.
Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!
Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+