Το Android είναι Open Source, το αντέχετε όμως "μόνο" Open Source;
- Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 18:34
Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Android στην Open Source μορφή του, χρησιμοποιώντας μόνο Open Source εφαρμογές.
Αξίζει όμως να το κάνει; Πόσο σημαντικά είναι για εσάς τα Gapps, ή άλλα Proprietary apps;
Δηλώνω υποστηριχτής του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια το βασικό μου λειτουργικό στα Desktops και Laptops μου είναι κάποια Linux-ο-διανομή και -με εξαίρεση τους (δυστυχώς) απαραίτητους κλειστούς drivers για τις κάρτες γραφικών- αποφεύγω να εγκαθιστώ οποιοδήποτε "κλειστό" πακέτο. Επίσης για μία μεγάλη φάση της ζωής μου είχα την παραξενιά να κάνω compile τα πάντα από sources.
Πλέον μπορεί να μην έχω την παραπάνω παραξενιά, αλλά συνεχίζω να αποφεύγω όσο γίνεται το λογισμικό κλειστού κώδικα στους υπολογιστές μου. Κάποιες φορές η επιλογή είναι εύκολη: Θα εγκαταστήσω τον Chromium αντί του Chrome για να έχω την χρηστικότητα που θέλω. Κάποιες φορές η επιλογή είναι πιο δύσκολη, π.χ. όταν πρέπει να κάνω κάποια κλήση στο Skype, οπότε θα σκεφτώ δύο και τρεις φορές πριν το εγκαταστήσω στην Linux-ο-διανομή μου.
Δυστυχώς, στο Android για εμένα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Έχω κάνει compile τον κώδικα του AOSP και έχω χρησιμοποιήσει "το Android που παράγει" και έχω κάνει compile και έχω χρησιμοποιήσει τον κώδικα των περισσοτέρων Custom ROMs στα Nexus μου.
Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν μου δίνει ούτε στο ελάχιστο την χρηστικότητα που ζητάω από την συσκευή μου. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει κάποια Custom ROM χωρίς να φλασάρουν τα (κλειστού κώδικα) gapps θα καταλάβουν τι εννοώ. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηστικότητας που ζητάω από το Android κινητό και το tablet μου, προέρχεται από την χρήση των εφαρμογών της Google. Φανταστείτε να λειτουργείτε την συσκευή σας χωρίς τις παρακάτω σβησμένες εφαρμογές:
Για να είμαι τελείως δίκαιος, κάνοντας compile από τον κώδικα του AOSP υπάρχει π.χ. κάποια εφαρμογή κάμερας που μοιάζει με την Google Camera, αλλά από την οποία απουσιάζουν όλες οι προχωρημένες επιλογές και δυνατότητες (Photosphere, Panorama, Lens Blur κτλ). Υπάρχει κάποιος άλλος Launcher -που μοιάζει με τον Google Now Launcher- αλλά δεν έχει τις παραπάνω λειτουργίες. Το αποτέλεσμα από AOSP Compilation του Android 5.0 Lollipop για το Nexus 5 είναι κάπως έτσι:
Ναι, αλλά εγκαθιστώντας εφαρμογές ανοιχτού κώδικα θα λύσεις το "πρόβλημά σου" για να αποκτήσεις την χρηστικότητα που θες από την συσκευή σου, σωστά;
Δυστυχώς όχι. Μία σύντομη περιήγηση στο F-Droid (το οποίο περιέχει μόνο δωρεάν ανοιχτού κώδικα εφαρμογές, σε σύνολο 1300) αποδεικνύει ότι οι αξιόλογες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα στο Android είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Του ενός χεριού. Δεν υπάρχει καμία αξιόλογη Open Source εναλλακτική για (π.χ.) τα Maps, το Drive, το YouTube ή κάποια αξιόλογη σουίτα Office.
Στο Desktop θεωρώ ότι ο μέσος χρήστης μπορεί άνετα να χρησιμοποιεί αποκλειστικά λειτουργικό και προγράμματα FOSS. Δυστυχώς στο Android δεν αξίζει να το κάνει. Την μεγαλύτερη αξία στο λειτουργικό της Google δίνουν τα proprietary Google Apps και τα λοιπά (κυρίως) proprietary apps που βρίσκονται στο Google Play. Μετά από κάποια χρόνια ελπίζω να ξαναγράψω το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά το συμπέρασμα να είναι διαφορετικό.
(Δεν έμπλεξα τα proprietary binaries των vendors του hardware στο άρθρο, για λόγους απλούστευσής του.)