Ανεπίσημη μπαταρία προκάλεσε την έκρηξη στο Galaxy S3
- Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 23:01
Πολλές φορές στο site έχουμε "προβλέψει το μέλλον", και έτσι έγινε και στην περίπτωση της 18χρονης κοπέλας που το Galaxy S3 που είχε πήρε ξαφνικά φωτιά.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν κάτι κοινό, τον χρήστη να κάνει "κακή χρήση" της συσκευής του, όπως έγινε και τώρα με την τοποθέτηση μίας μη-πιστοποιημένης μπαταρίας.
Συγκεκριμένα όταν γράφαμε το άρθρο για τον τραυματισμό της άτυχης κοπέλας, είχαμε προβλέψει το μέλλον γράφοντας το εξής:
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για συσκευές να εκρήγνυνται ή να παίρνουν φωτιά. Τις περισσότερες φορές όμως αποδεικνύεται ότι ο χρήστης είχε κάνει "κακή χρήση" της συσκευής του, όπως για παράδειγμα ο τύπος που το έβαλε στον φούρνο μικροκυμάτων για να το στεγνώσει.
Φωτιά σε ηλεκτρονικά είναι επίσης συνηθισμένο να προκληθεί από χρήση μη πιστοποιημένης μπαταρίας (a.k.a. μούφα μπαταρία), ή φορτιστή.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κοπέλα υποστηρίζει ότι η μπαταρία δεν είχε αλλαχθεί και ήταν η αυθεντική.
Η έρευνα της Samsung απέδειξε ότι η μπαταρία μέσα στο κινητό δεν ήταν η "αυθεντική" ή κάποια αντίστοιχη πιστοποιημένη. Συγκεκριμένα η δήλωση της Κορεάτικης εταιρείας ήταν η εξής:
The battery used in the device was not supplied or manufactured by Samsung or a company authorized by Samsung.
Σκοπός φυσικά δεν είναι να "κατηγορήσουμε" την κοπέλα, εξάλου μπορεί και η ίδια να μην γνώριζε ότι η μπαταρία δεν ήταν η αυθεντική. (να έχει αγοράσει το κινητό μεταχειρισμένο κτλ)
Σημασία έχει να κρατήσουμε κάποια σημαντικά σημεία, όπως το ότι δεν αντικαθιστούμε ποτέ την εργοστασιακή μπαταρία με τρίτου κατασκευαστή.
Ναι, το ξέρω ότι μπορεί η χαμηλότερη τιμή (ή η μεγαλύτερη χωρητικότητα) να ακούγονται δελεαστικά, αλλά πραγματικά δεν αξίζει το "ρίσκό".
Ξεφεύγοντας λίγο από τα κινητά, την χρήση πιστοποιημένων parts την έβαλα καλά στο μυαλό μου όταν (δίνοντας για πτυχίο μηχανικού αεροσκαφών-Β1) έμαθα για την πτήση Partnair 394, όπου η χρήση τριών μη-πιστοποιημένων βιδών (εμφανισιακά ολόιδιες με τις αυθεντικές), στοίχησε 55 ζωές.
Οπότε πριν αγοράσουμε την φθηνότερη μπαταρία ή τον φθηνότερο μετασχηματιστή για το laptop ή το κινητό μας, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούμε. Εσείς πόσο κοστολογείτε το ρίσκο της καταστροφικής αστοχίας;
Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!
Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+