Οδηγός αγοράς: Επιλέγουμε Power Bank για τις φορητές συσκευές μας
- Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 14:38
Όλες οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές μας είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες. Η λύση μίας εξωτερικής μπαταρίας "power bank" για "backup" φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, με τις τιμές τους να κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα.
Η αγορά τους όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθότι κρύβει κινδύνους. Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε.
Στα πλαίσια του άρθρου θα προτείνουμε και ορισμένα power banks προς αγορά. Διαθέσιμα power banks θα θεωρήσουμε μόνο όσα πωλούνται σε Ελληνικά καταστήματα. (Θεωρώ ότι ο μέσος καταναλωτής θέλει την εγγύηση). Παρ' όλα αυτά, τα ίδια Guidelines ισχύουν ακόμα και να αποφασίσετε να αγοράσετε από καταστήματα του εξωτερικού.
Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά:
Μακριά από Unbranded/OEM battery packs
Όπως δεν πρέπει να εμπιστεύεστε οποιονδήποτε φορτιστή για την συσκευή σας, το ίδιο ισχύει και για τα battery packs. Με σκοπό την μείωση του κόστους στο ελάχιστο, τα πάμφθηνα ανώνυμα packs από Κίνα πολλές φορές είναι επικίνδυνα 1)για την συσκευή που φορτίζεις, 2)για τις κυψέλες που περιέχει και 3)για εσάς που την χρησιμοποιείτε.
Ένα σωστά φτιαγμένο battery pack περιέχει π.χ. κάποιο PTC thermistor για thermal cutoff, κάποιο MOSFET για να μην γίνει πλήρης αποφόρτιση των κυψελών κτλ. Γενικά φθηνό OEM συνεπάγεται κακοφτιαγμένο.
Αντίστοιχα, ένας σωστά φτιαγμένος DC-DC Converter έχει efficiency της τάξης του 90%, το οποίο στην περίπτωση των κακοφτιαγμένων OEM είναι ~75%, μετατρέποντας την αποθηκευμένη ενέργεια στις κυψέλες, σε άχρηστη θερμότητα.
Προφανώς η χωρητικότητα που "διαφημίζουν" (π.χ. 20.000mAh, ή 30.000mAh) δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, η οποία σχεδόν πάντα είναι κάτω των 5.000mAh.
Καταλήγεις να έχεις αγοράσει ένα pack που στο διαφήμισαν ως "30.000mAh", και δεν μπορεί να φορτίσει ούτε δύο φορές το κινητό σου. Παράλληλα, είναι επίκίνδυνο για εσένα και για την συσκευή σου. Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις μία τέτοια συσκευή, μην το κάνεις. Αν έχεις ήδη αγοράσει, πέτα την.
Για την τελική επιλογή μας λάβαμε υπ όψην τις εξής βασικές παραμέτρους από τις επώνυμες (Branded) επιλογές: Χωρητικότητα κυψελών, χαρακτηριστικά ασφαλείας που παρέχει, υψηλό conversion efficiency, Amperage στην έξοδο, αλλά φυσικά και την τιμή.
Ως δευτερεύουσες (πολύ λιγότερο σημαντικές) παραμέτρους, λάβαμε υπ' όψην το να υπάρχουν παραπάνω από μία usb εξόδου, LED "φακού" (ιδαίτερα χρήσιμο στο αμάξι), leds που να δείχνουν την στάθμη των κυψελών κτλ.
Η επιλογή μας:
TP-Link TL-PB10400
Με χωρητικότητα 10.400mAh, κυκλώματα προστασίας για οποιονδήποτε πιθανό "κίνδυνο" (υπέρταση/βραχυκύκλωμα/πλήρης αποφόρτιση/overcharge/υπερθέρμανση κτλ), υψηλό Efficiency στον DC-DC Converter της τάξης του 90% και τιμή ~30 ευρώ, η πρόταση της TP-Link αποτελεί μία άψογη λύση. Θα βρούμε δύο USB εξόδου που δύναται να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, η μία Rated για 2Α, ενώ η άλλη για 1A. LED φακού και leds στάθμης ολοκληρώνουν ιδανικά το πακέτο. Το listing στην σελίδα της TP-Link δίνει επίσης πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το προϊόν, και είναι θετικότατο ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια. Λοιπές πολύ καλές επιλογές (πληρούν όλα τα "στάνταρ" μου) είναι η πρόταση της Xiaomi, με το Mi Power Bank 10400mAh, με λίγο ακριβότερη τιμή ~40 ευρώ, αλλά και της LG με το BP4 στα 45-50 ευρώ.
Εμείς πήραμε το TP-Link TL-PB10400 από τα MediaMarkt (που υπήρχε ετοιμοπαράδοτο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα) στα 29,99€, ενώ η χαμηλοτερη τιμή του αυτή την στιγμή στο skroutz είναι 28,76€.