Android στο Desktop, ευκαιρία ή όχι
- Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 12:05
Κατά καιρούς έχει ακουστεί η ιδέα της δημιουργίας Android Laptop ή ακόμα και PC μετά την επιτυχία που έχει παρουσιάσει στις φορητές συσκευές.
Ο φίλος Θοδωρής Κουνάδης μας αναλύει το αν τελικά είναι "καλή ιδέα" και φυσικά το κατά πόσον είναι εφικτό.
Το λειτουργικό σύστημα της Google κατά τη διάρκεια του δευτέρου τετραμήνου του 2013 καταγράφει ποσοστά της τάξεως του 80% στο Market Share των Smartphones αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Apple κάτω από το 14% και στην τρίτη θέση τη Microsoft με ποσοστό κάτω του 4%, όλα αυτά λίγες εβδομάδες πριν την παρουσίαση του νέου Nexus για την Google και των νέων iPhone για την Apple.
Είναι όμως αυτό ικανό να ανατρέψει την κατάσταση και στο χώρο όπου η Microsoft κατέχει πάνω από το 90% της αγοράς;
Microsoft και PC
Η Microsoft έχει καταφέρει τις τελευταίες δύο δεκαετίες να καθιερωθεί σε αυτό το χώρο κυρίως λόγω της επανάστασης που έφεραν τα Windows 95. Το λειτουργικό σύστημα μέσα από το οποίο γνωρίσαμε το Start Menu, κατάφερε και καθιερώθηκε με το πρωτοποριακό του στυλ και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής χρήσης του υπολογιστή μέχρι και την ημέρα που έκαναν την εμφάνισή τους τα Windows 8, όπου για πρώτη φορά δεν υπήρχε το Start Menu.
Η Start Screen αντικατέστησε το Start menu, άλλαξε εντελώς τον τρόπο χρήσης των Windows και αυτό φάνηκε από την μη-ανταπόκριση που γνώρισε το λειτουργικό σύστημα από τους Corporate πελάτες της εταιρείας και όχι από τους Home Users.
Είναι απορίας άξιον για ποιους λόγους ενσωμάτωσε τη Start Screen η Microsoft στο λειτουργικό σύστημα, προκαλώντας έτσι μεγάλη σύγχυση για το αν ο χρήστης τελικά έχει δύο λειτουργικά συστήματα σε ένα.
Η Start Screen έχει το Windows Store μέσω του οποίου κατεβάζεις εφαρμογές για το Modern UI (τέως Metro UI), ενώ σε επίπεδο Multitasking παρουσιάζει συμπτώματα MS DOS και iOS, όπου μπορείς στην ουσία να εκτελείς μια εφαρμογή τη φορά.
Η εμπορική αποτυχία των Windows 8
Τα Windows 8 δεν γνώρισαν την επιτυχία που περίμενε η Microsoft καθώς προσπάθησε να ενοποιήσει το λειτουργικό σύστημα που δημιούργησε για τα Smartphones, με το λειτουργικό σύστημα των PC, έχοντας αντικειμενικά ένα άναρχο αποτέλεσμα. Οι καταναλωτές επιστρέφουν στα Windows 7, ενώ ένα μεγάλο μέρος των χρηστών Windows 8 εγκαθιστούν εφαρμογές για την επαναφορά του Start Menu μέσω τρίτων κατασκευαστών. Η Microsoft δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν το συγκεκριμένο φαινόμενο και για να διορθώσει την κατρακύλα των Windows 8, λάνσαρε τα Windows 8.1 τα οποία απλά επαναφέρουν το Start Button και όχι το Start Menu.
Οι παραπάνω λόγοι οδηγούν τους χρήστες στα Windows 7 και τους πιο «σκληρούς» σε διανομές Linux, ενός δωρεάν λειτουργικού συστήματος, ανοιχτού κώδικα και πάνω απ’όλα σταθερό και ασφαλές. Το Android είναι βασισμένο σε Linux Kernel αλλά αυτό δεν αποτελεί από μόνο του επιχείρημα ότι το λειτουργικό μπορεί να λειτουργήσει σε PCs και Laptops με αρχιτεκτονική επεξεργαστών x86. Το Android μπροστά σε ένα λειτουργικό σύστημα Windows για PC είναι ακόμα «μωρό». Τα Windows με τα χρόνια «ωρίμασαν» και έφτασαν στο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Multitasking που έχουν σήμερα τα λειτουργικά συστήματα των κινητών, σε περιβάλλον Windows το συναντάμε από τις πρώτες εκδόσεις κιόλας, πριν τη δεκαετία του 90.
Μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες, από την πρώτη έκδοση των Windows το 1985, μέχρι την τελευταία έκδοση του 2013, άλλαξαν πολλά και κυρίως τα Windows έδειξαν τον δρόμο για την εξέλιξη. Το Android μπορεί να περάσει τη φιλοσοφία του και να εδραιωθεί σε περιβάλλον Windows μέσω μιας διανομής Linux, διαφορετικό από τη λογική ενός Mobile λειτουργικού, αλλά να προσαρμοστεί πάνω στη νέα διανομή. Μια πολύ καλή αρχή είναι η Google να προωθήσει το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα μέσω του Android Studio, του IDE που δημιούργησε η εταιρεία για την ανάπτυξη εφαρμογών Android, ώστε οι προγραμματιστές να στηριχτούν σε αυτό και όχι στο Eclipse.
Η ευκαιρία του Android
Η ευκαιρία του Android φαίνεται να είναι τώρα καθώς η Microsoft φαίνεται να πληρώνει ακριβά το λάθος των Windows 8 και μια διανομή Linux που θα έδινε τη δυνατότητα στη Google να μπει στο χώρο των PC και των Laptops φαντάζει ως ένα ιδανικό σενάριο αυτή τη στιγμή. Για πρώτη φορά στα χρονικά η αγορά των PC παρουσιάζει στασιμότητα, ενδεχομένως και πτώση όμως κανένα Tablet δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα επαγγελματικό Power PC για την ανάπτυξη λογισμικού ή για την επεξεργασία εικόνας και βίντεο.
Τι θα πρέπει να αποφύγει όμως η Google σε περίπτωση που θέλει να στηριχτεί σε μια διανομή Linux; Θα πρέπει να αποφύγει το μέγα σφάλμα της Microsoft, να ενσωματώσει την Touch λογική του Android στη διανομή του Linux. Αν καταφέρει να ενσωματώσει τις εφαρμογές της στο λειτουργικό μέσω Demon ή μέσω ειδικού Virtual Machine, θα πρέπει να τις αφήσει να ενσωματώνονται στο σύστημα και όχι μέσω μιας αντίστοιχης Start Screen. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το Windows XP Mode που χρησιμοποίησε η Microsoft στα Windows 7, το οποίο σου έδινε τη δυνατότητα να έχεις Windows XP μέσα στα Windows 7 και ότι εφαρμογή έκανες εγκατάσταση στα Windows 7, μπορούσες να την εκτελέσεις σε Windows XP χωρίς να ανοίξεις το Virtual Machine.
Αν η Google θέλει να στηριχτεί σε «καθαρό» Android για το PC, χωρίς μέσω διανομής Linux, θα πρέπει να δώσει στο Android ένα νέο «χαρακτήρα» που θα ταιριάζει περισσότερο στη Desktop φιλοσοφία. Για παράδειγμα Notification Bar θα πρέπει να αποκτήσει έναν άλλο ρόλο, όχι απλά να παρέχει ειδοποιήσεις αλλά και να σου δείχνει τί ανοιχτές εφαρμογές υπάρχουν, όπως η Taskbar. Θα πρέπει να «καταργήσει» το «συρτάρι εφαρμογών» και να δημιουργήσει ένα νέο μενού μέσω του οποίου διαλέγεις εφαρμογές. Επομένως, το Android σε Desktop αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αν δε διαμορφωθεί καταλλήλως.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Google είναι πως το λειτουργικό σύστημα δημιουργήθηκε για να δουλεύει σε ARM επεξεργαστές και όχι σε x86. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα, ίσως το μεγαλύτερο απ’όλα και καθιστά το «πέρασμα» του Android στο Desktop ακόμα δυσκολότερο ως εγχείρημα. Όλα αυτά τα σενάρια θα φουντώνουν όλο και περισσότερο με τον καιρό καθώς η Google φαίνεται να μη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο Chrome OS, ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι Linux-Based αλλά αποκλειστικά για χρήση εργασιών του Internet, όπως browsing, αποστολή e-mail, YouTube κλπ. Πρόκειται λοιπόν για ένα Lite λειτουργικό σύστημα με πολύ περιορισμένες δυνατότητες.
Προς το παρόν η Google συνεχίζει να αναπτύσσει το Android ως Mobile λειτουργικό σύστημα, δίνοντάς του όλο και περισσότερα Features ώστε να παραμείνει στην κορυφή. Το αν θα γίνει η κίνηση για την ύπαρξή του και προς «Desktop μεριά», θα φανεί στο μέλλον.
Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!
Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+