Φτιάχνουμε ένα Laptop βασισμένο στο Raspberry Pi 3
- Σάββατο, 07 Μαΐου 2016 16:15
Για να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες του Raspberry Pi χρειάζεται να του συνδέσουμε κάποια περιφεριακά, όπως οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, ηχεία, τροφοδοσία κτλ.
Μιας και έχω lapdock του Motorola Atrix, ένα σασί δηλαδή που προσδέρει όλα τα παραπάνω, χωρίς όμως να έχει "σωθικά" υπολογιστή, είπα να κάνω ένα πάντρεμα και να "φτιάξω" ένα "Laptop" στου οποίο την καρδιά να χτυπάει το Raspberry Pi 3.
Για όσους δεν γνωρίζουν τι ήταν το lapdock της Motorola, ήταν μία συσκευή που επέτρεπε να συνδέσεις το κινητό σου και σου έδινε δυνατότητα να κάνεις κάποιες ενέργειες σε μεγάλη οθόνη, έχοντας πληκτρολόγιο και ποντίκι. Η βάση αυτή δεν έχει κάποιον επεξεργαστή ή κάποια μνήμη -αποτελεί ένα κενό κουφάρι-. Χρησιμοποιώντας όμως ένα SBPC όπως το Raspberry Pi μπορούμε να δώσουμε νέα ζωή σε αυτή την αρκετά ενδιαφέρουσα βάση.
Στα "της κατασκευής" το θετικό είναι ότι είχα το lapdock (το είχα πάρει το 2012 όταν έπεσε η τιμή του στα ~100 ευρώ, μιας και είχα το Motorola Atrix από πιο πριν), οπότε πρακτικά δεν πλήρωσα τίποτα παραπάνω από κάτι φθηνούς αντάπτορες/καλώδια. Τα πιο "δύσκολα" κομμάτια ήταν να αφαιρέσω ένα πλαστικό κομμάτι κοντά στους connectors, και το να κόψω το +5V από το USB BUS και μετά να ξανακλείσω το καλώδιο με θερμοσυστελλόμενα και μονωτική.
Πρακτικά όλα τα κομμάτια του Project λειτουργούν άψογα, όπως θα λειτουργούσαν δηλαδή σε ένα laptop: Η οθόνη (και η ρύθμιση φωτεινότητάς της), η μπαταρία, τα ηχεία (και η ρύθμιση της έντασής τους), το πληκτρολόγιο, το trackpad (και το κουμπι "κλειδώματος" του trackpad), τα leds ένδειξης της μπαταρίας στην βάση, το hub που δίνει +2 USB στο dock (οπότε στο τέλος έχουμε 5 ελεύθερες USB) στο "laptop" μας. Η επιλογή του Raspberry Pi 3 ως την καρδιά του Project μας νομίζω ήταν αρκετά κατάλληλη, δεδομένου ότι προσφέρει αρκετή επεξεργαστική ισχύ σε λογική τιμή, 4 USB (χρησιμοποιούμε την μία για το dock, το οποίο όμως μετά μας δίνει +2 με HUB), θύρα Ethernet, audio jack, GPIO Pins, ενώ προσφέρει και ενσωματωμένα WiFi και Bluetooth, γλτιώνοντάς μας από τον κόπο/ταλαιπωρία να χρησιμοποιούμε εξωτερικά USB. Αντίστοιχα το ότι μπορώ να αλλάξω "λειτουργικό", αλλάζοντας απλά κάρτα μνήμης είναι κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Μπορώ να μεταφέρομαι άμεσα από Raspbian σε Ubuntu Mate, σε Chromium OS και σε όποιο άλλο OS θελήσω.
Σε περίπτωση που θελήσουμε φυσικά να αλλάξουμε την "καρδιά" του μηχανήματος με ένα άλλο Single Board PC (ίσως στο μέλλον κάποιο με Intel επεξεργαστή? Κάτι αντίστοιχο του MinnowBoard MAX, αλλά σε καλύτερη τιμή?), αυτό γίνεται πλέον πανεύκολα αφαιρώντας/ξανασυνδέοντας 2 καλώδια.