Το Android σε Desktops και Laptops: περί RemixOS, Android x86 και λοιπών
- Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 17:29
Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να δούμε το Android σε τυπικά x86-64 Laptops και Desktops -κάποιες επιτυχημένες, κάποιες άλλες στα όρια της απάτης-.
Πάμε να τις δούμε όμως αναλυτικά -όπως και το κατά πόσον έχει νόημα να εγκαταστήσει κάποιος Android στο Laptop του αντί για κάποια Linux-o-διανομή ή κάποια έκδοση των Windows.
Το Android x86 αποτελεί ένα open source project το οποιο ξεκίνησε το 2009 -και τα πρώτα Builds που μας έδωσε βασίζονταν στο Android 1.6 (!).- Φυσικά η ακολούθησαν πολλά ακόμα όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Το τελευταίο "σταθερό" Build βασίζεται στο Android 4.4 KitKat, υπάρχει RC1 Build βασισμένο στο Android 5.1 Lollipop, και πειραματικό build βασισμένο στο Android 6.0 Marshmallow.
Το "πρόβλημα" με το Android x86 είναι ότι δεν αρκεί να "boot-άρει" το Android σε ένα Laptop (και να αναγνωρίσει σωστά τα υποσυστήματά του). Για να αποκτήσει νόημα η ύπαρξή του πρέπει να λειτουργεί σωστά σε μεγάλες οθόνες, με πολλές εφαρμογές να εμφανίζονται παράλληλα σε αυτήν, εύκολο χειρισμό με ποντίκι, να δουλεύουν "λειτουργίες" όπως το Drag-n-drop κτλ. Κάποια λοιπά projects που έχουν ως βάση των κώδικα του Android x86 έρχονται να "λύσουν" το πρόβλημα:
Το Jide Remix OS έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα πρόσφατα. Και θετική και αρνητική. Το θετικό κομμάτι αφορούσε την χρηστικότητα που έδινε. Τα αρνητικά αφορούσαν κάποιους "παράξενους" όρους χρήσης που περιείχε το EULA, ή π.χ. ότι το εργαλείο που έκανε bootable το ISO ήταν βασισμένο στο UNebootin -αλλά παραβίαζε την GPL γιατί δεν έδιναν τον κώδικά του-.
Προσωπικά δοκίμασα την διαθέσιμη Alpha του RemixOS -και μπορώ να μείνω στο ότι αποτελεί μία καλή αρχή-. Τα gApps δεν περιλαμβάνονται στο ISO, αλλά γίνεται να εγκατασταθούν. Και θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηστικότητα αυτού που ξέρει ο χρήστης ως "Android" προέρχεται από τα Gapps. Πολλά γραφικά στοιχεία θυμίζουν αρκετά Windows "κάνοντας ευκολότερη" την μετάβαση. (βλέπετε συνηθίζουμε να ταυτίζουμε την εμπειρία χρήσης με την συνήθεια) Κάποιες ακόμα παρατηρήσεις/hints: Το "Persistent mode" δεν δούλεψε σε όλα τα laptops που το δοκίμασα. Έτρεχε αρκετά γρήγορα ακόμα και σε laptop περασμένης γενιάς. Επίσης για να boot-άρετε από το Live USB ενδεχομένως να χρειαστεί να απενεργοποιήσετε στο BIOS επιλογές όπως το Verified Boot ή αντίστοιχα.
Εκτός από το RemixOS, μία άλλη επιλογή αποτελεί και το Phoenix OS -πάλι φέρνοντας μία πολύ ωραία υλοποίηση-. Και το PhoenixOS (όπως και το RemixOS) βασίζονται στο Android 5.1 Lollipop, ενώ και τα δύο πατάνε στον Kernel 4.0.9.
Εδώ πρέπει να αναφέρω και το Console OS: Βασικά η συγκεκριμένη "προσπάθεια" (?) -όπως πολλά ακόμα kickstarter projects- αγγίζουν τα όρια της απάτης. Ο δημιουργός του Android x86 χαρακτήρισε το Console OS "απάτη", οπότε ίσως η λέξη προσπάθεια που χρησιμοποίησα να μην ήταν η πιο ταιριαστή. Όπως και να έχει όφειλα να το συμπεριλάβω στην λίστα.
Και πάμε όμως στο πιο βασικό ερώτημα: Ποιος χρειάζεται να τρέχει (παραμετροποιημένο) "Android" ως λειτουργικό στο Desktop/Laptop του; Μήπως ο μέσος χρήστης θέλει απλά να τρέχει Android εφαρμογές στην εγκατάσταση των Windows που έχει; Οπότε και προγράμματα όπως το Bluestacks τον καλύπτουν;
Η δυνατότητα επιλογών ποτέ δεν ήταν κάτι κακό. Θα ομολογήσω ότι δεν θα κρατήσω το Remix OS ή το Android x86 εγκατεστημένα σε κάποιο laptop μου (τουλάχιστον όχι ακόμα). Παρ' όλα αυτά αναγνωρίζω την δουλειά που έχει γίνει ώστε να μπορέσουμε να bootάρουμε "Android" στους υπολογιστές μας -και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και χρηστικό-. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για χρήση του "Android" σε laptops, έναντι Windows ή Linux-ο-διανομών; Όχι. Υπάρχει όμως το τι βολεύει/αρέσει στον κάθε ένα, οπότε περί ορέξεως... Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους. Μέχρι τότε, σε όσους αρέσουν τα περιάματα, δίνονται Download links παρακάτω.