Android 5.0 Lollipop, περί Material Design και σχετικά Animations
- Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 19:23
Η Google έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό του 5.0 Lollipop, την οποία θεωρώ μακράν την ομορφότερη έκδοση του Android.
Παράλληλα έδωσε νέα σχεδιαστικά Guidelines για όλες τις εφαρμογές όλων των προγραμματιστών, υπό το όνομα Material Design.
Κάτι που λατρεύω στο Material Design είναι ότι τα πάντα (σχεδιαστικά) έχουν νόημα, λογική και δεν είναι ενοχλητικά. Από το πού αρχίζουν και πώς ξεκινάνε τα animations, το πόσο διαρκούν, την ταχύτητα με την οποία "εμφανίζονται και εξαφανίζονται", μέχρι το αν ένα εικονίδιο έχει "τσάκιση φακέλου" (παραπέμποντας σε σχετικό περιεχόμενο μέσα στην εφαρμογή).
Το παρακάτω σύντομο βίντεο δείχνει συγκεντρωμένα κάποια από τα Animations της νέας έκδοσης του Android.
Ανοίγεις έναν φάκελο με εφαρμογές (που στον GEL εμφανίζονται κυκλικοί), ή πατάς το (επίσης κυκλικό) εικονίδιο του App Drawer; Το Animation θα είναι κυκλικό που μεγαλώνει από το σημείο που πάτησες. Ανοίγεις την κάμερα από την lockscreen, σέρνοντας αριστερά το σχετικό εικονίδιο; Από εκείνο το σημείο θα μεγαλώσει το μέρος του κύκλου που "περισσεύει" μέχρι να γεμίσει την οθόνη. Κατεβάζεις την notification bar για να δεις τα Quick Toggles; Η ένδειξη ημερομηνίας ώρας μεγαλώνει σταδιακά και το "γρανάζι" των ρυθμίσεων κυλάει πίσω από τον κύκλο επιλογής χρήστη. Δεκάδες άλλα παραδείγματα προσοχής στην λεπτομέρεια μέσα στα gapps δημιουργούν ένα πανέρφο -αλλά και χρηστικό- αποτέλεσμα που δίνει ανά πάσα στιγμή στην χρήστη εικόνα του "τι κάνει" και "τι πρέπει να κάνει" για να επιτύχει αυτό που θέλει.
Προσωπικά θα σας ομολογήσω ότι το Android 5.0 Lollipop είναι η πρώτη έκδοση στην οποία ΔΕΝ απενεργοποίησα τα Animations από τα Developer Options. (Και όχι, ούτε τα έβαλα στο 0,5Χ, τα άφησα στην default επιλογή 1Χ).
Μία ακόμα -τελευταία- σκέψη. Πιστεύω η Google θα έδινε ωραίο κίνητρο στους προγραμματιστές αν έβαζε ξεχωριστή κατηγορία στο Google Play για εφαρμογές που ακολουθούν τα Guidelines του Material Design. Όπως και να έχει, όσοι έχετε όρεξη να δείτε πόσο αναλυτικές οδηγίες (και την σκέψη πίσω από αυτές) έχει δώσει η Google, ακολουθήστε το σχετικό link στο τέλος του άρθρου.