Ο πόλεμος των Mobile λειτουργικών συστημάτων (2014 edition)

Smartphone OS Mobile wars

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος περιμένουμε τη συνέχεια του "πολέμου" μεταξύ των mobile λειτουργικών συστημάτων.

Οι "μονομάχοι" είναι το Android και το iOS, ενώ το Windows Phone εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω λόγω των πολύ σημαντικών ελλείψεων που έχει.

Τί περιμένουμε από τις νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων;

 

iOS 8

Ας ξεκινήσουμε από τη νέα έκδοση που εμφανίστηκε πρώτη χρονικά και αυτή δεν είναι άλλη από το iOS 8. Το iOS 8 έρχεται πιο…"open" από ποτέ, καθώς επιτρέπει στο χρήστη να εγκαταστήσει οποιοδήποτε πληκτρολόγιο τρίτου κατασκευαστή επιθυμεί. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να κάνει άμεσα Share το περιεχόμενο μιας εφαρμογής.

Οι νέες λειτουργίες δε σταματούν εδώ, καθώς το iOS 8 διαθέτει τη δική του υπηρεσία Cloud, το iCloud Drive, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν τα Data τους. Για πρώτη φορά, το iOS παρέχει Widgets, όχι όμως στην αρχική οθόνη των εφαρμογών, μιας και δεν έχει Desktop, αλλά στην οθόνη ειδοποιήσεων.

Το Siri, ο ψηφιακός βοηθός του iOS, μπορεί πλέο να ενεργοποιηθεί με τη φωνητική εντολή "Hey Siri", ενώ μπορούμε πλέον μέσω αυτού να κάνουμε ηχητική αναγνώριση τραγουδιού με τη βοήθεια του Shazam. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Apple στην παρουσίαση του iOS 8, προώθησε το Continuity, το οποίο μπορεί να κάνει διαμοιρασμό αρχείων, διαχείριση μηνυμάτων, συνέχεια κλήσης, μεταφορά ανοιχτού εγγράφου μεταξύ των συσκευών για τη συνέχεια της επεξεργασίας, αλλά όλα αυτά μόνο μέσω του οικοσυστήματος της Apple.

iOS 8 Smartphone OS Mobile wars

Android L

Οι παραπάνω λειτουργίες, υπάρχουν ήδη στο Android, από τις πρώτες, μέχρι και την έκδοση 4.4 KitKat. Τί θα δούμε όμως στο Android L; Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η Google διέθεσε μια πρώιμη έκδοση του Android L μερικούς μήνες νωρίτερα, πράγμα που κάνει η Apple διαχρονικά με τις Beta εκδόσεις του iOS, ώστε να δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες να λανσάρουν γρηγορότερα τη νέα έκδοση, αλλά και για να έχει ένα σωστό Feedback τόσο από τους Developers, όσο και από τους «απλούς» χρήστες.

Ως προς τα νέα χαρακτηριστικά, το Project Volta, το οποίο βελτιώνει την αυτονομία της συσκευής μας, ενώ με το Battery Saving Mode, το οποίο ενεργοποιείται από ένα ποσοστό και έπειτα, δίνεται η δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης αυτονομίας της συσκευής. Ένα ακόμα στοιχείο του Android L, είναι πως το Default Runtime θα είναι το ART (Android RunTime) το οποίο έπειτα από την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στην 4.4 KitKat, ήρθε για να μείνει. Εικαστικά, το Android L διαφέρει πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, μέσω του Material Design, τις πολλές αλλαγές και προσθήκες στη λειτουργία της κάμερας όπως το HDR+ και το Burst Mode, ενώ άλλαξε και η οθόνη του Multitasking, στην οποία μπορούμε να κλείσουμε τις εφαρμογές όχι μόνο μέσω Swipe, αλλά και με το νέο πλήκτρο κλεισίματος.

Επιπλέον, η Google έδειξε πως το Android δεν είναι μόνο για Smartphones και Tablets καθώς παρουσίασε τα Android Wear, Android TV και Android Auto, τις "διανομές" του Android για ρολόι, τηλεόραση και αυτοκίνητο αντίστοιχα.

Android L Smartphone OS Mobile wars

Η εξάπλωση του Android

Λόγω αυτής της εξάπλωσης του Android, Θα ήθελα να σταθώ σε μια αναφορά που έκανα πριν πολύ καιρό και αυτή είναι η "ευκαιρία" που είχε το Android, λόγω των κακών αριθμών πωλήσεων (τότε, αλλά και τώρα) που είχαν τα Windows 8, να "εισβάλλει" στο χώρο των φορητών υπολογιστών.

Το Android, με τη νέα έκδοση συγχρονίζεται αρμονικά με το Chrome OS, ώστε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις στο Laptop για το τί ακριβώς συμβαίνει στο κινητό ή στην ταμπλέτα μας! Δειλά-δειλά, η Google φαίνεται να προσπαθεί να "γεφυρώσει" τα δύο λειτουργικά συστήματα, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχα πει πριν μερικούς μήνες, ότι το Android έχει την "ευκαιρία" να μπει και στο Desktop περιβάλλον, αν αναλογιστεί κανείς τη δήλωση το COO της Microsoft, Kevin Turner, ότι πλέον τα Windows βρίσκονται μόλις στο 14% των συσκευών παγκοσμίως, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης του Market Share του Android.

Η επαναφορά του ανταγωνισμού και τα λάθη της Apple

Η Apple φαίνεται να έχει "χάσει την μπάλα" όχι μόνο στο Software, αλλά και στο Hardware. Τί θα πρέπει να κάνει για να δελεάσει ξανά τον καταναλωτή ώστε να κερδίσει κάποιο από το χαμένο έδαφος; Το φημολογούμενο iPhone 6 αναμένεται να διαθέτει οθόνη 4,7 ιντσών και μπαταρία περί τα 1800mAh, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός διαθέτει τυπικά μπαταρίες από 2800mAh μέχρι 3000mAh, ενώ η μεγάλη έκδοση του νέου iPhone με τις 5,5 ίντσες οθόνη, αναμένεται να έχει 2500mAh μπαταρία, την ίδια στιγμή που το Samsung Galaxy Note 3 διαθέτει 3200mAh μπαταρία! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συσκευές θα έχουν κατώτερη αυτονομία σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που είναι κατά την άποψή μου, το Α και το Ω σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Επομένως, οι κάτοχοι iPhone θα συνεχίσουν να είναι με το φορτιστή αγκαλιά, ή το Power Bank πίσω από τη συσκευή.

Ως προς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, μπορώ να δεχτώ ότι το iOS δε χρειάζεται Quad Core και Octa Core επεξεργαστές για να λειτουργήσει σωστά, απορώ για ποιο λόγο "χρειάζεται" 64-bit όμως; Για το θέμα της μνήμης RAM δεν πρόκειται να κάνω κάποιο σχόλιο, καθώς τα 2GB που αναμένεται να δούμε στις νέες συσκευές της Apple, φτάνουν και περισσεύουν για συσκευή που δεν έχει ακόμα πραγματικό multitasking.

Ας πάμε στο θέμα της κάμερας, όπου τα 8MP θεωρήθηκαν στο iPhone 5S υπεραρκετά και ποιοτικότατα κατά την εταιρεία. Το χάσμα μεταξύ της ναυαρχίδας της Apple σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι και πάλι τεράστιο, παρόλο που τα Megapixels δεν παίζουν ρόλο, κάτι το οποίο ασπάζεται και η HTC με τα Ultrapixels, επομένως κατά την άποψη μου και πάλι, θα έπρεπε ίσως να σκεφτεί την αναβάθμιση της κάμερας στις δύο νέες συσκευές της. Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα "Connectivity".

Η Apple, κλειδώνοντας το Bluetooth από την πρώτη μέρα, περιορίζει τη μεταφορά δεδομένων. Για να μπορέσεις να στείλεις μια φωτογραφία σε μια Android συσκευή, ή θα πρέπει να έχεις κάνει Jailbreak που σημαίνει απώλεια εγγύησης, ή θα πρέπει να έχεις WiFi για να στείλεις μέσω e-mail ή Dropbox που σημαίνει ότι σε ένα εξωτερικό χώρο, όπως μια παραλία, δεν είναι εφικτό να το κάνεις, ή θα πρέπει να έχεις πακέτο Data στη συσκευή σου.

Εν έτει 2014-2015, αυτός ο περιορισμός φαίνεται να είναι τουλάχιστον άστοχος, έστω κι αν τα παραδείγματά μου είναι ακραία.

Android vs iOS Smartphone OS Mobile wars

Συμπέρασμα

Ο "πόλεμος" αρχίζει το Σεπτέμβρη και δε φαίνεται να έχουμε παράπλευρες απώλειες, αφού με βάση τα παραπάνω, οι όποιες απώλειες θα είναι προς Cupertino μεριά, όχι λόγω του Software καθώς το χάσμα είναι τεράστιο εδώ και 2 με 3 χρόνια, αλλά κυρίως λόγω του Hardware που, επίσης, το χάσμα είναι μεγάλο. Σχετικά με το Software, είδαμε ότι η Apple… "δανείζεται" (αλλά δεν "κλέβει/αντιγράφει") λειτουργίες του Android τις οποίες τροποποιεί με το δικό της τρόπο και τις ενσωματώνει στη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος. (αλήθεια, πώς γίνεται να "δανείζεσαι" από κάτι που το θεωρείς "κλεμμένο"?)

Ως προς το Hardware, δεν αρκεί μια Premium κατασκευή και ένα λογότυπο στην πλάτη, για να πουλήσεις. Καλώς ή κακώς, ο κόσμος πλέον έχει ξυπνήσει και πριν πραγματοποιήσει μια τέτοια αγορά, ψάχνει τα Specs, πράγμα που δεν έκανε σε τέτοιο βαθμό μέχρι (βαριά-βαριά θα πω) το 2012. Η ιδεολογία "αυτοί είμαστε, αυτό πουλάμε και σ'όποιον αρέσουμε" που έχει η Apple, της έχει κοστίσει μια κατακόρυφη βουτιά 40%-50% στο Market Share μέσα στην τελευταία 4ετία, επομένως η αλλαγή στατηγικής μέσα στα επόμενα χρόνια φαντάζει ως επιτακτική ανάγκη. Η απουσία του ανταγωνισμού και το μονοπώλιο της Google δε μας έχουν κοστίσει μέχρι σήμερα, αλλά η μέρα του κορεσμού των εξελίξεων φαντάζει αρκετά κοντινή, ειδικά αν δεν μπει δυναμικά στο "παιχνίδι" και η Microsoft, αφού Tizen, Ubuntu Touch, Sailfish OS και Firefox OS δε φαίνεται να έχουν να παρουσιάσουν κάτι το ιδιαίτερο.

thkounadis

Android vs iOS Smartphone OS Mobile wars

aByte