Το BBM στο Android και οι ψεύτικες κριτικές στο Google Play

BBM Android Fake Reviews

Το BBM έφτασε τελικά στο Android έπειτα από την αρχική (προσωρινή) ακύρωση της διάθεσής του.

Παρ' όλα αυτά ο ερχομός του (πιθανότατα) συνοδευόταν από ψεύτικες κριτικές στο Google Play, και κατά συνέπεια (και άλλα) προβλήματα για την εταιρεία.

Πάμε όμως να δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι κριτικές που λαμβάνει μία εφαρμογή στο Google Play είναι πολύ σημαντικές για την "κατάταξή της".

Μία εφαρμογή αν τις πρώτες ώρες της διάθεσής της λάβει πολλές 5άστερες κριτικές, στην συνέχεια θα εμφανιστεί στις λίστες "Top New", το οποίο θα συμβάλλει στο να την κατεβάσουν πολλοί περισσότεροι χρήστες.

Ένας ακόμα λόγος που οι αρχικές κριτικές συμβάλλουν στο να "έρθουν" περισσότερα downloads, είναι ότι ένας χρήστης είναι πολύ πιο πιθανό να κατεβάσει μία εφαρμογή με βαθμολογία 4.5 αστέρια, παρά μία με 3 ή 2.5.

Γυρίζοντας στην είδηση, τις πρώτες ώρες της κυκλοφορίας του BBM στο Android εμφανίστηκαν πολλές 5άστερες κριτικές που ήταν ολόιδιες μεταξύ τους.

Thank you so much blackberry team. I was waiting this app. Its really great user friendly and smooth.

Σε ευχαριστώ πολύ ομάδα της blackberry. Περίμενα την εφαρμογή. Είναι φανταστική, εύκολη στον χρήστη και τρέχει ομαλά.

bbm android app

Εκτός από τις "ολόιδιες" κριτικές, υπήρχαν και πολλές ακόμα που σίγουρα ακολουθούσαν το ίδιο "pattern".

bbm android app

Οι περισσότερες από αυτές τις 5άστερες κριτικές που είναι "ίδιες" είναι από χρήστες σε Ινδία και Ινδονησία.

Επίσης να αναφέρουμε ότι γενικά δεν μοιάζουν με κριτικές που θα έγραφε "μόνος του" κάποιος χρήστης.

Τι όμως έχει γίνει;

Αν και είναι αντίθετο με τους όρους χρήσης του Google Play, υπάρχουν διάφορες "υπηρεσίες" που προσφέρουν 5άστερες κριτικές έναντι αμοιβής.

bbm android app

Θέλετε λοιπόν 500 κριτικές 5 αστεριών στο Google Play? Ευχαρίστως, θα σας κοστίσει 999$!

Εκτός λοιπόν από το γεγονός ότι το να αγοράζεις κριτικές είναι ανήθικο, και ξεκάθαρη παραβίαση των όρων χρήσης, είναι και πανάκριβο.

Γενικά σε τέτοιες τακτικές συνήθως καταφεύγουν κάτι σάπιοι ανεξάρτητοι developers, και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μία εταιρεία όπως η BlackBerry να κάνει κάτι τέτοιο.

Αγόρασε λοιπόν η BlackBerry "ψεύτικες" 5άστερες κριτικές?

Η BlackBerry απάντησε άμεσα στις κατηγορίες ότι "αγόρασε" ψεύτικες κριτικές:

We have recently been made aware of a number of potentially fake five-star reviews of BBM for Android on Google Play. We do not approve of or condone such activities and are committed to working with Google to resolve this. There are also many genuinely great and useful reviews from our new BBM users on Google Play. We would like to encourage our passionate fans and users to continue to provide true assessments of the BBM experience through the proper channels.

Μας γνωστοποιήθηκε πρόσφατα ότι υπάρχουν κάποιες εν δυνάμει ψεύτικες 5άστερες κριτικές του BBM για το Android στο Google Play. Δεν εγκρίνουμε ούτε παραβλέπουμε τέτοιες ενέργειες, και είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε με την Google για την επίλυση του θέματος. Υπάρχουν επίσης πολλές αυθεντικές θετικές και χρήσιμες κρητικές από τους νέους χρήστες του BBM στο Google Play. Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους φανατικούς φανς μας να συνεχίσουν να παρέχουν αληθινές κριτικές της εμπειρίας του BBM, μέσω των κανονικών μεθόδων.

Φυσικά η απάντηση της BlackBerry είναι προφανώς P-R κείμενο. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ μία εταιρεία να παραδέχεται ότι αγόρασε ψεύτικες κριτικές.

Το έκανε όμως;

Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα, και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η BlackBerry να έδωσε σε κάποια διαφημιστική εταιρεία την "προώθηση" της εφαρμογής του BBM στο Android.

Στην συνέχεια αυτή η εταιρεία, μεταξύ άλλων, θα πλήρωσε για τις ψεύτικες κριτικές (με ή χωρίς την BlackBerry να το γνωρίζει).

Σίγουρα ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η BlackBerry έχει ευθύνη ακόμα και για τις ενέργειες των συνεργατών της.

Και εγένετο "meme"

Ενώ λοιπόν περιέμουμε εξελίξεις και ίσως και κάποια απάντηση από την Google, το .. Internet είχε άλλα σχέδια.

Η φράση "Thank you so much x team. I was waiting this app. Its really great user friendly and smooth" έγινε μόδα, και τα σχόλια σε πολλά μεγάλα τεχνολογικά sites ακολουθούν το ίδιο pattern, με τους χρήστες προφανώς να σατιρίζουν την BlackBerry.

bbm android app

Σχετικό Link 1 Σχετικό Link 2

aByte