Η Qualcomm τα βάζει με την MediaTek για το "οκταπύρηνο" SoC

qualcomm vs mediatek

Η Qualcomm είναι ένας αγαπητός κατασκευαστής στην κοινότητα του Android και όχι άδικα, καθότι έχει βγάλει κάποια άψογα SoCs.

Σε πρόσφατη διαφήμισή της, την "λέει" στην MediaTek η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία που έβγαλε true-οκταπύρηνο επεξεργαστή.

Συγκεκριμένα η Qualcomm ισχυρίζεται ότι δεν χρειαζόμαστε "περισσότερους πυρήνες" αλλά καλύτερους πυρήνες.

Κάτι τέτοιο φυσικά είναι και σωστό και λάθος ταυτόχρονα, αλλά πάμε να δούμε πρώτα την διαφήμιση.

Λέει λοιπόν η Qualcomm ότι από τις Top 20 εφαρμογές στην Κίνα, το 85% χρησιμοποιεί μόνο δύο πυρήνες, οπότε οι 4 είναι υπέρ-αρκετοί για την συσκευή μας.

Αντί να βάζει παραπάνω πυρήνες η Qualcomm χρησιμοποιεί καλύτερους A15, αντί για τους Α7 που έχει ο οκταπύρηνος επεξεργαστής της MediaTek.

Φυσικά η διαφήμιση είναι έξυπνα φτιαγμένη ώστε να μην λέει κάποια πράγματα. Για παράδειγμα εξετάζει μόνο την εκτέλεση κάποιων εφαρμογών, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψην το Multitasking.

Παίζουμε στο κινητό μας ένα παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουμε ένα αρχείο στο Google Drive, ακούμε μουσική, και τα RSS Feeds συγχρονίζονται και αυτά στο παρασκήνιο μαζί με τα mails μας.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να τρέξουν σε διαφορετικούς πυρήνες, κάνοντας λογική την χρήση τετραπύρηνων (ή και οκταπύρηνων?) SoCs, το οποίο η Qualcomm παρέλειψε να αναφέρει.

Οπότε ναι, κάνουμε σαφές για 1000η φορά ότι το Android μπορεί να εκμεταλλευτεί όσους πυρήνες έχει διαθέσιμους (ακόμα και 8), μπας και σταματήσει ποτέ η ανοησία που λέγεται ότι δεν εκμεταλλεύεται όλους τους πυρήνες.

Η θέση μου για τα οκταπύρηνα; Overkill για την ώρα, ειδικά αν έχει πυρήνες A7 όπως στον επεξεργαστή της MediaTek.

Πάντως η Qualcomm πιθανότατα θα ήθελε εκείνη να είναι η πρώτη που θα έβγαζε πραγματικό οκταπύρηνο (ο Exynos 5410 / 5420  δεν είναι), οπότε μπορεί αυτός να είναι ο μόνος λόγος που τα βάζει με την MediaTek.

  • snapdragon-2
  • snapdragon

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte