Η δεύτερη δίκη μεταξύ Apple και Samsung τελείωσε με νικητή την Google!
- Σάββατο, 03 Μαΐου 2014 18:52
Η νέα δίκη μεταξύ Apple και Samsung για παραβίαση πατεντών έφτασε στο τέλος της και με τις δύο να βγαίνουν -παραδόξως- κερδισμένες, αλλά και χαμένες ταυτόχρονα.
Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά και γιατί ο τελικός νικητής ήταν η Google!
Η απόφαση της νέας δίκης μεταξύ Apple και Samsung
Αρχικά το δικαστήριο βρήκε την Samsung να παραβιάζει κάποιες από τις πατέντες της Apple, οπότε της επέβαλε ποινή 119,6 εκατομμυρίων, ποσό "ελάχιστο" (το 5,5%) σε σχέση με αυτά που ζήταγε η Apple, δηλαδή 2,2(!) δισεκατομμύρια.
Αντίστοιχα το δικαστήριο βρήκε και την Apple να παραβιάζει μία από τις δύο πατέντες της Samsung για τις οποίες είχε αντι-μηνυθεί, και η μηλοεταιρεία καλείται να πληρώσει το ποσό των 158 χιλιάδων δολαρίων.
Μπορεί το ποσό που καλείται να πληρώσει η Apple να είναι ελάχιστο, αλλά έχει τεράστιες προεκτάσεις: Ισχυρισμοί ότι μόνο η Samsung "αντιγράφει" θα έχουν πλέον λιγότερη βαρύτητα χάρη στην συγκεκριμένη απόφαση.
Ας δούμε όμως μία μία τις "πατέντες", και την απόφαση για κάθε μία από αυτές, στην συγκεκριμένη δίκη:
Πατέντες Apple
Πατέντα Apple 5946647: Όλες οι συσκευές της Samsung βρέθηκαν να την παραβιάζουν
Πατέντα Apple 6847959: Καμία συσκευή της Samsung δεν βρέηθκε να την παραβιάζει
Πατέντα Apple 7657849/8046721: Κάποιες από τις συσκευές της Samsung βρέθηκαν να την παραβιάζουν, κάποιες άλλες όχι
Πατέντα Apple 7761414: Καμία συσκευή της Samsung δεν βρέθηκε να την παραβιάζει
Πατέντα Apple 8074172: Οι συσκευές της Samsung βρέθηκαν να την παραβιάζουν
Πατέντες Samsung
Πατέντα Samsung '239: Συσκευές της Apple βρέθηκαν "καθαρές"
Πατέντα Samsung '449: Συσκευές της Apple βρέθηκαν να την παραβιάζουν
Προεκτάσεις της απόφασης αυτής
Κάποιες ακόμα ενδιαφέρουσες προεκτάσεις: Καμία πατέντα από τις συγκεκριμένες, δεν βρέθηκε "άκυρη" από τους ενόρκους. Παρ' όλα αυτά το σημείο αυτό είναι που οι ένορκοι κάνουν συχνότατα λάθος.
Γυρίζοντας πίσω στο 2012, πάλι σε δίκη μεταξύ Samsung και Apple, το δικαστήριο και πάλι δεν "ακύρωσε" καμία από τις πατέντες. Παρ' όλα αυτά αργότερα, η πιο "πολύτιμη" πατέντα της Apple στην συγκεκριμένη δίκη ακυρώθηκε από το γραφείο πατεντών. (Προφανώς η Apple έκανε έφεση στην συγκεκριμένη απόφαση, και εκκρεμεί νέα).
Και στην συγκεκριμένη δίκη λοιπόν, η εγκυρότητα της πατέντας 8074172 της Apple (που σχετίζεται με το autocomplete) είναι υπό αμφισβήτηση από το γραφείο πατεντών, γεγονός για το οποίο δεν είχαν ενημερωθεί οι ένορκοι.
Αντίστοιχα και με το slide to unlock της Apple, το οποίο 10 Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ως "μη άξιο πατέντας", (και την αστειότητά του έχουμε καλύψει αναλυτικά και εμείς)
Οπότε ενδεχόμενη ακύρωση των παραπάνω πατεντών, θα αλλάξει -κι άλλο- την συγκεκριμένη απόφαση υπέρ της Samsung.
Κάποια ακόμα points που οφείλω να αναφέρω:
Σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια η Apple έχει αποτύχει πλήρως να κερδίσει δίκες σχετικά με τις "πατέντες" της, αντίθετα στην Αμερική κερδίζει συνεχώς. Κάνει σε κανέναν εντύπωση, ότι οι ένορκοι από την Αμερική έχουν την τάση να "κρίνουν" υπέρ των "δικών τους" εταιρειών?
Η δίκη τελείωσε, αλλά η δίκη συνεχίζεται
Μπορεί η δίκη να έφτασε στο τέλος της, αλλά προφανώς τίποτα δεν είναι "οριστικό". Αρχικά οι εταιρείες μπορούν να ζητήσουν από την πρόεδρο του δικαστηρίου να αντιστρέψει μέρος των αποφάσεων, και να μην λάβει υπ' όψιν την απόφαση των ενόρκων. (Νομίζω είναι το λεγόμενο JNOV).
Παρ' όλα αυτά κάτι τέτοιο είναι γενικά σπάνιο. Επίσης οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν "injunctive relief" αν θεωρούν ότι δεν τους αρκεί η αποζημίωση, αλλά επίσης και η τελική απόφαση είναι εφέσιμη!
Αν και -προφανώς- δεν αναμένουμε άμεσα να τελειώσουν οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εταιρειών, ίσως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, το οποίο μας οδηγεί στο τελευταίο point, και τον επίλογο.
Νικητές ήταν η Google, η Samsung και οι καταναλωτές
Η Google είχε συμφωνήσει να "στηρίξει" την Samsung στην συγκεκριμένη δίκη, όσον αφορά δύο χαρακτηριστικά του Android για τα οποία η Apple μήνυσε την Samsung. Στην δίκη (όσον αφορά τις 2 αυτές πατέντες) κατέθεσε και η Google ως μάρτυρας υπεράσπισης της Samsung και μαντέψετε: Ήταν οι δύο πατέντες για τις οποίες η Samsung βρέθηκε εντελώς καθαρή, με καμία από τις συσκευές της να την παραβιάζει.
Το USA Today αναφέρει το "In the end, Samsung and Google won", με το οποίο γενικά θα συμφωνήσω, όπως και με την φράση στην οποία καταλήγει:
"Here's hoping that Apple fights back with new products — not another patent case."
"Και ορίστε η ελπίδα ότι η Apple θα πολεμήσει με νέα προϊόντα - και όχι μία ακόμα δίκη για πατέντες."
Συνοπτικά στην συγκεκριμένη δίκη, ακόμα και το γεγονός ότι η Apple έπαιζε "εντός έδρας" δεν την βοήθησαν τελικά να αποσπάσει -ούτε στο ελάχιστο- την απόφαση που θα ήθελε. Ίσως η συγκεκριμένη απόφαση να είναι η αφορμή, αντί για μηνύσεις ως μέθοδο εξάλειψης του ανταγωνισμού, να αρχίσει να "πολεμάει" με ανταγωνιστικά προϊόντα.
Το ποσό που κέρδισε η Apple δεν ξεπερνάει κατά πολύ τα τεράστια δικαστικά έξοδα που έχει πληρώσει, το οποίο ίσως κάνει την εταιρεία να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις μηνύσεις ως μέθοδο εξάλειψης του ανταγωνισμού, και να επικεντρωθεί στην ουσία: στα προϊόντα της.
Μία νίκη της τεχνολογίας και των καταναλωτών σήμερα, ας ελπίσουμε ότι θα είναι η αρχή για να σταματήσει το patent trolling της μηλοεταιρείας.