Android N: Διαθέσιμη λειτουργία για calibration της οθόνης

Android N Feature Calibrate Screen

Το Android N μόλις κυκλοφόρησε για τους Developers, ή για όσους ζουν επικίνδυνα φλασάροντας Beta εκδόσεις λειτουργικών, και σιγά σιγά ανακαλύπτουμε όλα τα νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες του.

Μία ενδιαφέρουσα αλλαγή αφορά την δυνατότητα να κάνουμε calibration της οθόνης αναλόγως των "γούστων" μας, αλλά και να αλλάξουμε το Density, μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας το σύνολο του περιεχομένου σε αυτήν.

Κάποιες από τις αλλαγές αυτές απαιτούσαν Root (ή/και adb) σε συσκευές με Vanilla Android. Προσωπικά βρίσκω ευχάριστο που ο μέσος χρήστης θα έχει πλέον αυτές τις δυνατότητες χωρίς να "μπλέκει" με το Root (και τους κινδύνους ασφαλείας που αυτό συνεπάγεται).

Όσον αφορά το Calibration των χρωμάτων πλέον μπορούμε μέσα από το System UI Tuner να αλλάξουμε τα R/G/B Channels για να πετύχουμε "ακριβώς" το οπτικό αποτέλεσμα που μας καλύπτει.

Android N Feature Calibrate Screen

Αντίστοιχα μπορούμε να αλλάξουμε και το "density" (μέσα από επιλογή στο Accessibility) για να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε όλο το περιεχόμενο της οθόνης. Η συγκεκριμένη αλλαγή στις νεότερες εκδόσεις του Android γινόταν και χωρίς Root από adb, αλλά και πάλι ο μέσος χρήστης δεν πρέπει να "χρειάζεται" να μπει στην διαδικασία να εγκαθιστά το Android SDK, να κατεβάζει τα Platform Tools από τον SDK Manager, να ορίζει μία νέα μεταβλητή στο Path, να εγκαθιστά τον adb driver της συσκευής του, να ενεργοποιεί το USB Debugging και μετά να γράφει adb shell wm density x. Πλέον η επιλογή στο Accessibility λύνει τα χέρια στον μέσο χρήστη, και διευκολύνει ταυτόχρονα και τον power user.

Android N Feature Calibrate Screen

Σχετικό Link

aByte