Ο CyanogenMod Installer αφαιρείται από το Play Store

CyanogenMod Installer

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο CyanogenMod Installer, ο οποίος επιτρέπει να εγκαταστήσουμε πανεύκολα CyanogenMod στις συσκευές μας, και την λειτουργία του οποίου καλύψαμε αναλυτικά.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αφαιρέθηκε από το Google Play έπειτα από παρέμβαση της Google. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι έγινε.

Για αρχή να θυμίσουμε ότι για την εγκατάσταση του CyanogenMod εκτός από την Android εφαρμογή χρειαζόμασταν και το αντίστοιχο πρόγραμμα στο PC.

Συγκεκριμένα, η Android εφαρμογή το μόνο που έκανε είναι να μας προτρέψει να ενεργοποιήσουμε το USB Debugging και το PTP Mode από τις ρυθμίσεις. Την "δύσκολη" δουλειά την έκανε το πρόγραμμα στο PC, όπου εγκαθιστούσε adb drivers, ξεκλείδωνε bootloader (ή έτρεχε root exploits?), εγκαθιστούσε την recovery, και μετά εγκαθιστούσε και την ROM.

Για ποιον λόγο λοιπόν αφαιρέθηκε η εφαρμογή από το Google Play?

Για αρχή να αναφέρουμε ότι βάσει των όρων χρήσης που αποδεχόμαστε κατά την εγγραφή μας ως developers στο Google Play, η Google έχει το δικαίωμα να κατεβάσει ότι θέλει από το Store, ακόμα κι αν αυτό ΔΕΝ παραβιάζει του όρους χρήσης.

Παρ' όλα αυτά δεν την είχαμε δει να εξασκεί το παραπάνω "δικαίωμα".

Η αρχική απάντηση της Google ήταν ότι "η εφαρμογή αν και δεν παραβιάζει τους όρους χρήσης του Play Store, "προτρέπει" τους χρήστες να ακυρώσουν την εγγύηση της συσκευής τους, το οποίο δεν είναι αποδεκτό."

Στην συνέχεια η Google ανέφερε ότι "κατά λάθος ειπώθηκε ότι η εφαρμογή δεν παραβίαζε τους όρους χρήσης." (άρα παραβίαζε κάποιον όρο?)

CyanogenMod Installer

Κάποια Points που θέλω να αναφέρω

Θεωρώ λογικό (και θα τολμήσω να πω και σωστό?) που ο CM Installer αφαιρέθηκε από το Google Play, δεδομένου ότι ένας χρήστης που δεν γνωρίζει τι κατέβασε, ακολουθώντας τα βήματα στην εφαρμογή, και στην συνέχεια κατεβάζοντας και το αντίστοιχο πρόγραμμα στο PC (όπως του λέει να κάνει η εφαρμογή), θα μπορούσε να brick-άρει την συσκευή του.

Αν η διαδικασία φλασαρίσματος για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει στην μέση, ο χρήστης δεν θα μπορούσε να εκκινήσει την συσκευή του, (και δεδομένου ότι δεν θα είχε τις απαραίτητες γνώσεις δεν θα μπορούσε να την επαναφέρει).

Στην συνέχεια θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι "από μία εφαρμογή στο Google Play καταστράφηκε το κινητό μου", το οποίο η Google πιθανότατα ήθελα να αποφύγει.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος επιστροφής στην εργοστασιακή ROM, το οποίο είναι ένα ακόμα "σημείο" που πρέπει ο χρήστης να προσέξει. Μία εφαρμογή που βοηθάει (άμεσα ή έμμεσα) τους χρήστες να αλλάξουν λειτουργικό στην συσκευή τους για εμένα δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του Play Store.

CyanogenMod Installer

Όλα τελείωσαν λοιπόν για τον CM Installer;

Προφανώς και όχι. Η Google καλώς ή κακώς δεν ήθελε την συγκεκριμένη εφαρμογή στο Store της αλλά τίποτα δεν αποτρέπει τον χρήστη από το να κατεβάσει το .apk και να το εγκαταστήσει στην συσκευή του.

Επίσης η εφαρμογή έγινε πλέον και Open Source το οποίο πάντα είναι ευχάριστο.

Όσοι λοιπόν θέλουν να εγκαταστήσουν CyanogenMod με τον "εύκολο" τρόπο, αντί να κατεβάσουν την εφαρμογή από το Play Store, ακολουθούν πλέον τα βήματα εδώ.

Επίσης με εξαίρεση το πρώτη βήμα της εγκατάστασης της εφαρμογής, τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας που είχαμε αναφέρει ισχύουν κανονικά.

  • cyanogenmod

Σχετικό Link

aByte